zondag 04 december 2022

N Nieuws

WOB-verzoek eigenaar Ivicke kost gemeente bijna anderhalve ton

Voor het juridisch getouwtrek rondom Huize Ivicke moet de gemeente Wassenaar opnieuw de portemonnee trekken. Een WOB-verzoek van de eigenaar van het pand is hiervan de aanleiding. Een bedrag van 140.000 euro is volgens het college nodig om te kunnen beoordelen of openbaarmaking van documenten verantwoord is. De raadscommissie Bestuur & Middelen praat volgende week dinsdag 18 januari over dit raadsvoorstel.

60.000 pagina’s
De gemeente wil met het uittrekken van bijna anderhalve ton twee juristen en zes administratief ondersteuners aan het werk te zetten. Zij moeten in drie maanden tijd 13.000 documenten beoordelen. Ze zullen in totaal 60.000 pagina’s moeten doornemen en daarbij telkens bepalen of openbaarmaking al dan niet verplicht is.

Een gedeelte van de betreffende documentatie over Huize Ivicke wil het college niet openbaar maken vanwege grote juridische-financiële belangen. De geheimhouding blijft daarmee dus gedeeltelijk in stand.

Beslissen voor 4 februari
Het WOB-verzoek van eigenaar Van de Putte is afgelopen zomer ontvangen, op 27 juli 2021. Daar heeft de gemeente Wassenaar niet tijdig op gereageerd. Het gevolg daarvan was dat de eigenaar naar de rechter is gestapt. De rechter heeft in november bepaald dat de gemeente nog tot en met 4 februari de tijd heeft om een beslissing te nemen over het Wob-verzoek. Doet de gemeente Wassenaar dit niet, dan moet per dag een dwangsom van 100 euro worden betaald met een maximum van 15.000 euro.

Kosten opknapbeurt Ivicke voor eigenaar
In december stelde de rechter de gemeente Wassenaar in het gelijk. Het ging daarbij om herstelwerkzaamheden aan het pand en dat de kosten daarvan voor de eigenaar zijn.

 

Een site met o.a. nieuws, achtergronden, meningen, ideeën voor, door en over Wassenaarders