Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: NPHD

Nog geen status Nationaal Park voor Hollandse Duinen

28 november 20212 minute read

Natuurgebied Hollandse Duinen krijgt nog niet het predicaat Nationaal Park. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Afgelopen week informeerde ze de Tweede Kamer over de statusaanvraag. Bijna een jaar geleden, op 9 december 2020 werd door de provincie Zuid-Holland, Dunea, Staatsbosbeheer en 53 andere gebiedspartners een officiële aanvraag gedaan voor de status van Nationaal Park.

De belangrijkste reden hiervoor is dat geen sprake is van een aaneengesloten natuurgebied. Het gebied van het beoogde Nationaal Park bestaat tevens uit verstedelijkt gebied, glastuinbouw en bollenteelt. Daarmee voldoet de aanvraag volgens de minister niet aan de criteria.

Toch is de Adviescommissie Nationale Parken ‘overwegend positief’ over de aanvraag en biedt de minister haar medewerking aan om te kijken welke aanpassingen gedaan kunnen worden voor een positieve beoordeling. De provincie Zuid-Holland is, als formele aanvrager, daarom gevraagd om de aanvraag nog niet in te trekken.

De provincie Zuid-Holland en haar partners hadden met hun aanvraag gepoogd om bovengenoemd bezwaar te ondervangen met het creëren van groene buffers en ‘robuuste ecologische verbindingen’. Kennelijk is dat tot nog toe niet voldoende voor een opwaardering naar Nationaal Park.

Natuurpark Hollandse Duinen geeft in een reactie op haar website aan dat ‘het overleg kan beginnen.’ Ze waarderen de aangeboden hulp van de minister. Ze benadrukken dat dezelfde doelen worden nagestreefd, namelijk het beschermen van waardevolle natuur. Volgens hun kan het toekomstbestendig maken van het gebied onder druk van bevolkingsgroei alleen als samen wordt gewerkt.

 

Tags

AanvraagAfwijzingNationaal Park Hollandse DuinenRegioWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top