zondag 02 oktober 2022

P Politiek

De Rijnlandse Piramide in Wassenaar

In 2019 heeft de gemeente Wassenaar een half miljoen euro aan de Stichting Het Rijnlands Lyceum overgemaakt voor de plaatsing van noodlokalen voor de International School Wassenaar. Deze noodlokalen zijn eigendom van de stichting en stonden eerder op andere locaties van internationale scholen die onder de Stichting Het Rijnlands Lyceum vallen. Het voelt een beetje als een piramidespel op kosten van de Wassenaarse gemeenschap. Voor het verplaatsen van de noodlokalen van Den Haag is dus ruim een half miljoen euro van de Wassenaarse inwoners gestoken en nu willen zij ook nog eens bijna 5 miljoen euro extra voor het bouwen van een nieuw gebouw voor internationaal onderwijs.

Ouders betalen zich scheel om hun kinderen na de ingang van het Rijnlands Lyceum niet met Wassenaarse leerlingen in contact te laten komen

DITdus! is hier absoluut tegen. De Stichting Het Rijnlands Lyceum heeft al diverse scholen die internationaal onderwijs bieden waar deze leerlingen terecht kunnen. Ten tweede omdat de kosten hoger liggen dan zou worden toegekend aan een Wassenaarse onderwijsinstelling (1,5x meer).

Verder is het slechts deels bekostigt onderwijs, maar eigenlijk gewoon particulier: ouders betalen zich scheel om hun kinderen na de ingang van het Rijnlands Lyceum niet met Wassenaarse leerlingen in contact te laten komen. Een opmerkelijk feit is dat veel van deze leerlingen volgens de International School Wassenaar geen Engels spreken en dat wel de voertaal is op de school.
Ouders betalen voor de toelating een toelage van €500 euro voor boeken en €300 voor inschrijfkosten. Daarnaast zijn de collegekosten van €7000 euro per jaar verplicht, net als de verplichte (en niet verplichte) bijdrage voor schooluitjes die al dan niet deel uitmaken van het curriculum én de extra kosten voor maatwerk/passend onderwijs die ook op de ouders/voogden worden verhaald.

Ook komen de meeste leerlingen uit Den Haag en Leiden, waar dus al in de regio internationale scholen van het Rijnlands zijn, en wordt dus ook de verkeersdruk op Wassenaar verhoogt!

De werkelijke lijst van kinderen die zij weigeren is nog veel langer
Verder zijn diverse groepen leerlingen met een ondersteuningsbehoefte niet welkom, zoals:
- Leerlingen met bepaalde geheugenproblemen;
- Leerlingen met bepaalde leerproblemen/leerstoornissen; en
- Leerlingen met fysieke beperkingen die hiervoor ondersteuning nodig hebben.

De werkelijke lijst van kinderen die zij weigeren is nog veel langer. Wanneer een leerling wel wordt aangenomen, maar de International School Wassenaar het binnen 6 weken toch niet ziet zitten met een leerling, wordt de leerling van school gestuurd en op een andere school in de regio geplaatst. Er zijn dus genoeg plaatsen in de regio voor internationaal onderwijs, waar ook leerlingen met een ondersteuningsbehoefte welkom zijn, het is dus een prestige dingetje om ook 14 lokalen hier beschikbaar te hebben.

En wie betaalt het? De Wassenaarse ouders
Kortom: Stichting Het Rijnlands Lyceum biedt al op diverse locaties internationaal onderwijs aan. Aan deze stichting hebben we al €500.000 euro gegeven voor het verplaatsen van de containers/noodlokalen uit de locatie Den Haag naar de locatie Wassenaar. En wie betaalt het? De Wassenaarse ouders.
DITdus! vind het schandalig dat in de vorige gemeenteraad €16.000 euro voor 32 vluchtelingkinderen eigenlijk al een brug te ver was om onderwijs te kunnen volgen. Ook de onderwijsinstelling voor vmbo-onderwijs en mbo-onderwijs werd over een investeringskrediet onmogelijk gemaakt.

DITdus! wil DIT (Divers, Inclusief en Toegankelijk) onderwijs in Wassenaar
DITdus! wil DIT onderwijs in Wassenaar en dat betekent toegankelijke schoolgebouwen en onderwijsaanbod voor VMBO-leerlingen en MBO-studenten! Geen Wassenaarse kinderen meer in busjes of op de fiets naar randgemeentes verschepen om onderwijs te volgen, maar gewoon in Wassenaar.

Rebecca Talbot MSc BSc
Voorzitter DITdus!