Skip to content
Wim Drossaert (Dunea), burgemeester Leendert de Lange en Georgette Leltz (programmadirecteur). Fotocredit: Dunea

Dunea opent compleet vernieuwd bezoekerscentrum in Meijendel

25 september 20213 minute read

Met het wegvegen van symbolische spinrag, openden kinderen op vrijdag 24 september officieel het compleet vernieuwde bezoekerscentrum van Dunea in Meijendel. Burgemeester De Lange van Wassenaar en andere samenwerkingspartners van Nationaal Park Hollandse Duinen waren getuige, omdat De Tapuit nu het eerste officiële NPHD-informatiepunt is. Beide mijlpalen worden gevierd bij de aftrap van de eerste Week van de Hollandse Duinen, een week waarin inwoners het nationaal park beter kunnen leren kennen.

Dunea is trots op de vernieuwde Tapuit. De nieuwe expositie bevat veel nieuwe informatie, stimuleert interactie en is duurzaam – qua inhoud en materiaalgebruik. Behalve een vertrekpunt voor een bezoek aan Meijendel, is De Tapuit nu ook een inspiratieplek. Inspiratie om duin en water te beleven, om andere gebieden in Nationaal Park Hollandse Duinen te ontdekken en om inspiratie op te doen waar je thuis iets aan hebt, zoals duurzaamheidstips.

Wat je ziet waardeer je meer
“Met een bezoek aan de natuur maak je ruimte in je hoofd en sta je open voor nieuwe kennis en ervaringen,” vertelt Wim Drossaert, directeur van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea en voorzitter van stichting Nationaal Park Hollandse Duinen. “Ons bezoekerscentrum speelt hierin een belangrijke rol – voor jong en oud. Want als je beter weet wat je ziet, zie en waardeer je ook meer. Zo wil Dunea respect voor kwetsbare natuur en voor water uit de kraan stimuleren onder de snelgroeiende bevolking in de regio.”

Eerste officiële informatiepunt
Dat Dunea de vernieuwde Tapuit opent in de eerste Week van Nationaal Park Hollandse Duinen is geen toeval. Het bezoekerscentrum is namelijk de eerste schakel in een netwerk van informatiepunten binnen het nationaal park, ook wel ‘parkpoorten’ genoemd. In de kuststrook van Hoek van Holland tot en met Hillegom, zullen meer locaties komen waar bezoekers informatie kunnen vinden over de directe omgeving en andere mooie waardevolle NPHD-gebieden. Elk van die locaties kunnen startpunt zijn voor een bezoek aan het nationaal park.

Verbeteren leefomgeving beschermt kwetsbare natuur
“Met de vernieuwde Tapuit is dus ook een prachtige start gemaakt met de realisatie van een ambitie die 52 gebiedspartners delen,” vertelt programmadirecteur Georgette Leltz trots. “Met een netwerk van representatieve entrees of ‘parkpoorten’ willen de gebiedspartners investeren in de kwaliteit van de leefomgeving door recreanten beter te verspreiden over het gehele nationaal park: bewegen en genieten op verschillende plekken in het groen en tegelijkertijd de kwetsbare natuur beschermen.“
Drossaert vult daarop aan dat “ook in een regio die steeds drukker wordt, is het belangrijk om bezoekers rust en ruimte in de duinen te kunnen laten blijven beleven. Daarvoor is meer beleefbaar groen nodig in de regio en vertellen we in ons bezoekerscentrum dat er ook op andere plekken in het nationaal park veel moois valt te ontdekken!”

De week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2021 (www.nphd.nl)
Een week speciaal voor u als inwoner of bezoeker van het gebied, vol mogelijkheden om te ervaren hoe uniek en divers het gebied is. Nationaal Park Hollandse Duinen beslaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het is uniek door de nabijheid van de zee, de dorpen en steden, de waardevolle natuur in en rond de duinen en de rijke cultuur en historie. Samen met onze gebiedspartners bieden we u een week vol activiteiten om Nationaal Park Hollandse Duinen te beleven!

Burgemeester De Lange LR

Fotocredit: Dunea

Tags

BezoekersentrumDuneaNationaal Park Hollandse DuinenTapuitWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top