donderdag 02 december 2021

N Nieuws

Leerlingen Jozefschool rennen voor school Oeganda

Wist je dat veel kinderen in Oeganda nog niet naar school gaan. Dat ze in kleine hutjes wonen die gemaakt zijn van klei en stro. Dat je daar als kind samen met je broers, zussen én je ouders in dat hutje naast elkaar op de grond slaapt. Dat je niets te eten hebt, als je vader die dag geen werk kan vinden. Dat je als kind ook moet werken. Dat er soms weinig tijd overblijft om naar school te gaan en dat er soms helemaal geen school bij jou in de buurt is. Meester John en meester Leo van Run for Rio hebben op donderdag 16 oktober foto’s laten zien en verteld over het leven in Oeganda.

Alle juffen en meesters hadden het verhaal al veel eerder gehoord. Begin 2020 was Piet Buitendijk van de Stichting Noah’s Ark uit Oeganda samen met het bestuur van Run for Rio op bezoek in de Jozefschool. Aanleiding was het afscheid van juf Trees, juf Marie-José en meester John. Afscheid omdat ze met pensioen gingen. Als cadeau hadden zij de Jozefschool gevraagd een sponsorloop te organiseren voor de bouw van een school in Oeganda. En toen kwam corona. Maar het cadeau bleef zorgvuldig bewaard. En nu mogen de kinderen eindelijk gaan rennen. Rennen voor een school in Oeganda.

Meester Leo vertelde over het leven in Oeganda. Meester John legde uit hoe de kinderen van de Jozefschool kunnen helpen. Kijk, hier heb je een sponsorformulier. Vraag aan je papa, mama, opa, oma, familie, vrienden, buren en aan heel veel andere mensen of ze jou willen sponsoren. Met een vast bedrag of een bedrag per rondje. Op 8 oktober gaan alle kinderen van de Jozefschool samen met hun eigen groep rondjes lopen rond de school. Hoe meer rondjes, hoe hoger het bedrag wordt. En we maken er een groot feest van. Met slingers, met muziek en met heel veel gezelligheid. Iedereen mag komen kijken en aanmoedigen.

De kinderen reageerden heel enthousiast, betrokken, nieuwsgierig en ook bezorgd om de kinderen in Oeganda. Wat, hebben ze daar geen dokter? Hoe moet dat dan als je ziek wordt. Wat, kunnen ze niet lezen en schrijven? Dat is jammer! We moeten ze gaan helpen! Dus als deze kinderen met hun sponsorformulier bij u aan de deur staan, maak ze dan blij en doe mee als sponsor. Samen zorgen we er voor dat de school er komt.