donderdag 21 oktober 2021

A Algemeen

Interview met Erica Griffioen, vrijwilliger wandelen/boodschappen doen met dementerende ouderen

Wat me direct opvalt is dat Erica de rust zelve is maar ook open, vriendelijk en direct. Ons gesprek gaat meteen vlot van start. Erica komt oorspronkelijk uit Hillegom waar ze in 1953 werd geboren en opgroeide. Ze volgt de opleiding Verpleegkundige in het Diaconessenhuis in Haarlem. Tot op de dag dat ze met pensioen ging in 2016 heeft Erica alle rangen die op je pad komen als verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen doorlopen.

Kort nadat ze haar partner ontmoette kwam ze zo’n 29 jaar geleden in Wassenaar wonen. Haar rijke verleden als verpleegkundige kwam goed van pas toen ze als nachtdienst verpleegkundige in Woonzorgcentrum Duinstede ging werken en voornamelijk dementerende ouderen onder haar hoede nam.

Ik was zo benieuwd hoe Erica dat aanpakt aangezien er verschillende stadia van dementie voorbij komen. “Het is hier en nu, je past je meteen aan en je kijkt naar wat er dan op dat moment nodig of gewenst is.” zegt Erica. Ze is dan een soort kameleon en dat in combinatie met de rust die ze uitstraalt. Heel knap! Helemaal geknipt voor deze taak. Een taak die vergemakkelijkt zou kunnen worden als dementie in onze samenleving geen taboe meer is, niet meer weggestopt wordt, geïntegreerd is, geaccepteerd wordt als een gewoon iets wat erbij hoort.

Na haar pensionering kwam Erica tijdens een vrijwilligersmarkt in contact met SMOW. De vacature “samen wandelen/boodschappen doen met dementerende ouderen” sprak haar zeer aan gezien haar werkverleden. “Iedere dag is anders. Het houdt me scherp, het dwingt mij creatief te zijn en het geeft me energie. Tijdens het wandelen geniet ik met volle teugen van alles om ons heen.” aldus Erica
Gedurende de Corona crisis is Erica haar klant blijven bezoeken al kostte dit wel enige creativiteit met mondkapjes op. Je bent dan minder herkenbaar. “Vindingrijkheid komt dan goed van pas. Als contact weer lukt – met mondkapjes op een ware uitdaging - en mijn klant heeft een leuke middag, geeft dat veel voldoening. Het vrijwilligerswerk is echt een aanrader” zegt ze en hoopt dat meerdere dorpsbewoners zich geroepen voelen een handje te komen helpen.

Als laatste pleit Erica voor betere rolstoeltoegankelijke voetpaden in Wassenaar. Er staan vaak auto’s geparkeerd op de stoepen en er zijn hoge drempels in de winkels. Ook het winkelpersoneel mag zich wel wat meer inleven in klanten met dementie.

Ook iets doen voor een ander? We zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Bel naar SMOW voor nadere informatie.

Door Marina Madera-Peeters

Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar
Van Heeckerenstraat 2
2242 GX Wassenaar
070 - 511 2226 (op werkdagen van 09.00 - 14.00 uur)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.smowassenaar.nl

Erica Griffioen