Skip to content
Fotocredit: A. Marreiros. Winnaar 1e prijs fotowedstrijd Groene Cirkel Bijenlandschap

Winnaars fotowedstijd Groene Cirkel Bijenlandschap bekend

2 juli 20213 minute read

De afgelopen maanden zijn veel bijenliefhebbers er op uit getrokken om een mooie foto van de bij maken. Dit jaar ontvingen wij maar liefst 136 prachtige foto’s van bijen voor de jaarlijkse fotowedstrijd van Groene Cirkel Bijenlandschap. Tussen al die mooie inzendingen was het lastig kiezen, maar het is de jury gelukt de winnaars te kiezen.

De winnaars van de Fotowedstrijd 2021 Groene Cirkel Bijenlandschap zijn:
1e prijs 2021 – Antonio Marreiros uit Zoetermeer – Rustige bloem
2e prijs 2021 – Renske van den Bergh uit Den Haag – Bij op krokus
3e prijs 2021 – Leontine van de Laar uit Zoetermeer – Rhododendron met hommel

Dit jaar is een persoonlijke uitreiking niet mogelijk. De winnaars krijgen alle drie per post een waardebon voor bloemrijke tuinplanten of een bijenhotel thuis bezorgd.

X-factor
De jury beoordeelde de foto’s op technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor. De foto van de drie prijswinnaars voldoen zeker aan deze eisen. Ze zijn mooi belicht en haarscherp, en hebben een mooie kleurstelling. Daarnaast maken ze mensen enthousiast iets te doen voor bijen.

De jury bestond uit:
• Laila Driessen-Jansen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van Leiderdorp
• Koos Biesmeijer, Wetenschappelijk Directeur bij Naturalis Biodiversity Center
• Paul Duijvensz, Strategisch adviseur bij Samenwerkingsverband Holland Rijnland

Onderbouwing door de jury
1e prijs
Prachtige kleurrijke foto van een honingbij die stuifmeel steelt van de passiebloem. De uitbundigheid van de natuur spat ervan af en de foto laat alles scherp en duidelijk zien.
De passiebloem doet haar best om vogels aan te trekken voor de bestuiving, meestal kolibri’s in het natuurlijke habitat. De honingbij is zeker geen bestuiver van de passiebloem in dit geval. Ze zit op de meeldraad en verzamelt het stuifmeel zonder in de buurt te komen van de paarse stampers die er ver boven hangen.

2e prijs
Fotowedstrijd Bijenwedstrijd 2e prijs 2021 Bij op krokus Renske van den BerghDe honingbij staat rechtop in de krokus om stuifmeel te verzamelen van de gele meeldraden. Een apart beeld waar je even extra naar moet kijken.
Krokussen bloeien vroeg in het voorjaar en zijn een belangrijke stuifmeelbron voor honingbijen, hommels en andere wilde bijen. Fotocredit: Renske van den Bergh. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3e prijs
Fotowedstrijd Bijenwedstrijd 3e prijs 2021 Rhododendron met hommel Leontine van de LaarJe moet twee keer kijken om te weten wat je ziet. Het lijkt wel abstract schilderij.
De bloem van de Rhododendron is helemaal ontworpen om de hommel de weg te wijzen en dat kan je prachtig zien hier. De lichte lijnen door de donkere vlekken op de bovenlip ‘wijzen’ de hommel naar het hart van de bloem waar de nectar te vinden is. De hommel zit er diep in, maar is onderweg de meeldraden gepasseerd, die, door hun openingen aan de top, al stuifmeel op de hommel hebben achtergelaten. Fotocredit: Leontine van de Laar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Groene Cirkel Bijenlandschap

Boeren, burgers, overheden, wetenschap, bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties, allemaal werken zij samen binnen de Groene Cirkel Bijenlandschap om een netwerk van bloemrijke bermen, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, en recreatie- en natuurgebieden te creëren. Al die grote en kleine stukjes grond vormen schakels die ervoor zorgen dat de bijen de beschikking hebben over een groter leefgebied en minder kwetsbaar worden. Zo zorgen we ook voor een mooi, kleurrijk landschap. En het helpt: in drie jaar tijd is het aantal soorten bijen met 34% toegenomen. Omgevingsdienst West-Holland voert het programmamanagement uit van Groene Cirkel Bijenlandschap.

Tags

FotowedstrijdGroene Cirkel Bijenlandschapprijswinnaars
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top