dinsdag 30 november 2021

K Kunst & cultuur

Doneer en word vriend van de bibliotheek

Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar lanceert een nieuw donateursprogramma. Leden en niet-leden kunnen de bibliotheek steunen door ‘Vriend van de Bibliotheek’ of ‘Vriendje van de Bieb’ (voor kinderen) te worden. Als deelnemer maakt de donateur jaarlijks een gift over aan de Stichting Vrienden van de bibliotheek. Dit kan al vanaf €25,-. Naast mogelijk belastingvoordeel krijgen de vrienden ook leuke bedankjes van de bibliotheek voor hun vrijgevigheid.

De bibliotheek wil graag fungeren als vangnet voor kwetsbare inwoners van Voorschoten en Wassenaar en de rol van huiskamer nog beter invullen. Hier is geld voor nodig. Daarom heeft de bibliotheek het donateursprogramma ‘Vriend van de bibliotheek’ en ‘Vriendje van de bieb’ opgezet. Voor mensen die de bibliotheek een warm hart toedragen én willen profiteren van leuke activiteiten is dit een perfect programma.

Door de relatief lage subsidie en ook mede door de gevolgen van corona kan de Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar alle steun goed gebruiken. ‘’Als huiskamer van Wassenaar en Voorschoten is het belangrijk dat we zo veel mogelijk open zijn. Onze leden lenen veel boeken. De afgelopen jaren moesten wij bezuinigen op onze collectie. Het zou voor onze lezers fijn zijn als we meer nieuwe titels kunnen aanschaffen”, vertelt directeur Mariska Koning-Roozendaal.

Donatiepakketten
Deelnemers kunnen als ‘Vriend van de bibliotheek’ kiezen uit meerdere donatiebedragen. Vriend worden kan al vanaf €25,- per jaar. Maar ook €50,-, €100,- of een hoger bedrag naar keuze behoren tot de opties. Ongeacht de hoogte van het donatie-bedrag bedankt de bibliotheek de Vrienden tijdens een jaarlijkse vriendenavond in Voorschoten of Wassenaar.

Voor (ouders van) kinderen bestaat het ‘Vriendje van de bieb’-donateursprogramma. Voor €25,- per jaar steunen zij de bibliotheek, krijgen de kinderen een welkomstkadootje en worden zij uitgenodigd voor de jaarlijkse vriendjesmiddag. Leuk voor ouders die op deze manier iets willen bijdragen aan de bibliotheek, aangezien lidmaatschap voor kinderen t/m 17 jaar gratis is.VriendjevandeBieb

Belastingvoordeel
Een bijkomend voordeel van ‘Vriend van de Bibliotheek’ of ‘Vriendje van de bieb’ zijn, is dat deze gift (afhankelijk van de financiële situatie) vanwege de ANBI-status van de Stichting Vrienden van de bibliotheek, aftrekbaar is bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Bij het aangaan van een periode van vijf jaar, is dit voordeel mogelijk groter. Hierover geeft de bibliotheek graag meer advies.

Wilt u ook ‘Vriend van de bibliotheek’ of ‘Vriendje van de bieb’ worden? Kijk dan op obvw.nl/vriendvandebibliotheek.