zaterdag 08 mei 2021

P Politiek

Na verbod op landbouwgif op speelplaatsen zet GroenLinks Wassenaar zich nu in tegen nodeloos maaien

In 2013 stemde een meerderheid van de Wassenaarse gemeenteraad in met het GroenLinks Wassenaar-voorstel ‘Blij voor de bij’. Daarom wordt er al sinds 2014 geen chemisch landbouwgif meer gebruikt op speelplaatsen en op straat. Voor GroenLinks Wassenaar is het nu tijd om de volgende stap te zetten om de natuur in Wassenaar te beschermen: de gemeente moet terughoudend zijn in het kortwieken van grasvelden. Daarnaast roept GroenLinks Wassenaar het college nu op om mee te doen aan de actie ‘Maai Mei Niet’.

Het klinkt misschien niet intuïtief, maar groenonderhoud helpt de natuur allesbehalve vooruit. Als grasvelden constant worden gemaaid, kunnen bloemen als madelief, klaver en margriet niet meer bloeien. Bovendien drogen grasvelden sneller uit. Zo zijn ze tot weinig nut voor vogels, insecten en andere dieren. Niet voor niets worden dit soort grasvelden ook wel ‘groene woestijnen’ genoemd: er leeft nauwelijks iets.

Voor GroenLinks Wassenaar is de oplossing dan ook simpel: de gemeente moet terughoudend omgaan met het kortwieken van planten in het openbaar groen. Onder andere buurgemeente Den Haag is hier al mee bezig. Juist nu de natuur onder druk staat is het belangrijk om die vrij te kunnen laten in plaats van het te willen controleren. Bovendien houdt de natuur zo zichzelf in stand met minimale energie en zonder afval – een systeem dat ‘permacultuur’ heet.

GroenLinks Wassenaar heeft het college dan ook uitgedaagd om mee te doen aan ‘Maai Mei Niet’ – een actie om in mei delen van gazons niet te maaien. In plaats van alle gazons te kortwieken, kan de gemeente beter de zogenaamde ‘gazonshanekam’ toepassen: een deels gemaaid, deels lang grasveld. Dit blijkt het beste te zijn voor de natuur. Ook Wassenaarders thuis kunnen aan deze actie meedoen door het gras in de tuin wat langer te laten groeien.

Tenslotte heeft de wethouder toegezegd om als gemeente mee te doen aan het NK Tegelwippen, naar aanleiding van een vraag van GroenLinks Wassenaar. Dit NK is een wedstrijd tussen gemeentes om zo veel mogelijk stoeptegels te vervangen door groen. Wassenaar staat momenteel op de 63e plek van de 78 deelnemende gemeentes.

Volgens GroenLinks Wassenaar is het daarom hoog tijd om de gemeentelijke groenafdeling in te zetten voor het NK! Wil je ook meedoen kijk dan voor meer info: https://nk-tegelwippen.nl/meedoen/

Doe je ook mee?

Fractie GroenLinks Wassenaar