dinsdag 11 mei 2021

K Kunst & cultuur

Taalwandelingen blijken groot succes!

Op dinsdag 23 en 30 maart organiseerde Taalhuis Voorschoten-Wassenaar voor het eerst een taalwandeling in Voorschoten en Wassenaar. Tijdens zo’n wandeling maken een vrijwilliger en een anderstalige een wandeling door het eigen dorp. Het Taalhuis, sinds 2016 gevestigd in de bibliotheek, helpt inwoners bij het beter lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Vanwege de lockdown kunnen een groot aantal taalactiviteiten niet doorgaan. Een taalwandeling in de buitenlucht op veilige afstand is wel mogelijk.

Een groot aantal vrijwilligers reageerden op de oproep 'Loop je mee met een anderstalige plaatsgenoot?'. Ook de anderstaligen die ingeschreven zijn bij het Taalhuis reageerden enthousiast toen ze uitgenodigd werden voor de taalwandeling. Er werd een indeling gemaakt in tweetallen, gesprekstips meegegeven voor onderweg en toen kon de taalwandeling beginnen.

De wandelaars liepen elk een zelfgekozen route en spraken onderweg over hun leven, de Nederlandse cultuur en zaken die ze onderweg tegen kwamen zoals verkeersborden en zonnepanelen. Ook was er aandacht voor de informatiebordjes bij de monumentale gebouwen in het dorp. Na een uurtje waren de wandelaars weer terug bij de bibliotheek.

De reacties van de deelnemers zijn heel positief. Het is fijn om buiten bezig te zijn en Nederlands te praten. Ook het ontmoeten van dorpsgenoten werd zeer gewaardeerd: ‘’Ik wil er graag weer aan meedoen, misschien elke keer met een andere persoon, dan kan ik meer mensen leren kennen.” Met zoveel enthousiaste reacties staan de volgende taalwandelingen alweer gepland: op 13 april in Wassenaar en op 20 april in Voorschoten.

De wandeling start gefaseerd vanaf 13.00 uur bij de bibliotheek. Uiterlijk 15.00 uur zijn de taalwandelaars daar weer terug. Er is plaats voor een beperkt aantal wandelkoppels, dus meld je snel aan. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.