dinsdag 30 november 2021

K Kunst & cultuur

Zonnig en sfeervol tuinconcert bij kasteel Duivenvoorde

Op zondag 20 september werden, nog net voordat de nieuwe coronaregels in werking traden, twee tuinconcerten gegeven bij kasteel Duivenvoorde. Beide voorstellingen waren volledig uitverkocht en de in totaal 300 bezoekers konden niet alleen genieten van prachtige muzikale klanken van Haydn en Mozart, maar zij genoten eveneens van het prachtige zonnige weer.

“Wij werken samen met de stichting Musica Antica”, vertelt directeur van kasteel Duivenvoorde Antoinette van Dorssen. “Op 6 september trad hier twee maal het 'Jong Nederlands Blazers Ensemble' op. En dit keer treden sopraan Lucie Chartrin en de ‘Amsterdam Historical Winds’ onder leiding van Daniël Lanthier, voor ons op.”

Laatstgenoemden brachten deze middag muziek voor hout- en koperblazers in de openlucht ten gehore, met werken van Haydn en aria’s van Mozart, zoals deze in de Weense Prater parken klonken. In de aankondiging van het concert door de voorzitter van Musica Antica, werd duidelijk, dat deze optredens in de parken ook als een soort reclame fungeerden voor bijvoorbeeld de opera’s, die Mozart schreef. Hij gebruikte in de plaats van snaarinstrumenten blaasinstrumenten, omdat deze beter bestand waren tegen slechtere weersomstandigheden.

Dat de blaasinstrumenten mooi samen gaan met de prachtige stem van een sopraan als Lucie Chartrin werd de toehoorders al snel duidelijk. Na ruim een uur werd het concert besloten met een luid applaus van de aanwezigen. “Na deze succesvolle tuinconcerten gaan wij ook in kleine groepjes in besloten kring weer winterconcerten organiseren”, aldus Antoinette van Dorssen. “We moeten natuurlijk even bezien hoe we dat allemaal met de corona regels goed kunnen organiseren, maar wij doen ons uiterste best."

Het kasteel zou dan ook weer in kleine groepjes bezocht kunnen worden en er zullen weer rondleidingen voor kinderen georganiseerd worden. En natuurlijk zullen we de succesvolle tuinconcerten volgend jaar weer herhalen.“ Nadere informatie over de evenementen bij kasteel Duivenvoorde is te vinden op de website www.kasteelduivenvoorde.nl

Bovendien zullen de aankondigingen van deze evenementen via de media en de digi-borden langs de wegen gepubliceerd worden. Op deze prachtige zondag was het tuinconcert in ieder geval erg geslaagd en werd door de bezoekers dan ook zeer gewaardeerd.