vrijdag 24 september 2021

P Politiek

D66 en World Cleanup Day: tijd voor statiegeld

Op zaterdag 19 september verzamelde een groep enthousiaste D66-leden en vrijwilligers zich voor een zwerfafval opruimactie in het kader van de World Cleanup Day.

Het blijft ongelofelijk wat een rotzooi je aantreft tijdens zo’n opruimactie, en vooral heel veel plastic, blikjes (bier én frisdrank), sigarettenverpakkingen en peuken. Er zijn tal van initiatieven om het gedrag van mensen te beïnvloeden, zodat ze geen afval meer weggooien op straat en in de natuur. Helaas moeten we nog steeds constateren dat echte gedragsverandering uitblijft en zwerfafval een hardnekkig probleem blijft.

Er is helaas ook niet een oplossing waarmee we dit probleem in één keer oplossen. Maar inwoners van Wassenaar zijn het zat en vragen om een oplossing voor zwerfafval, meer bescherming van het milieu en beter hergebruik van grondstoffen. Statiegeld is dan een effectief middel. Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd. Daardoor blijven straten, bermen en stranden vrij van plastic flesjes en blikjes; verminderen we de plastic soep in zee en voorkomen we dierenleed; besparen lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval; recyclen we PET-plastic en aluminium op de beste manier. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en de hoge ambities op het gebied van circulaire economie kunnen hierdoor realiteit worden; en gaan we klimaatverandering tegen. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.

Twee jaar geleden werd op 18 september 2018 de D66 motie “Statiegeldalliantie” raadsbreed aangenomen. Wassenaar is sindsdien ook lid van de Statiegeldalliantie, en het aanpakken van zwerfafval is sindsdien door alle politieke partijen in Wassenaar omarmd, waarvoor onze dank en complimenten. En er is inmiddels ook resultaat!

Vanaf 1 juli 2021 komt er 15 eurocent statiegeld op alle plastic flesjes onder 1 liter. Je krijgt de extra betaalde 15 cent weer terug als je het flesje na gebruik inlevert bij de supermarkt. Maar we zijn er nog niet, want ook blikjes vormen een groot probleem. Op blikjes komt mogelijk een jaar later ook statiegeld. De sector krijgt eerst de kans om de problemen met het zwerfafval aan te pakken. Lukt dat niet, dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik. En op basis van de opbrengst van afgelopen weekend lijkt dat al bijna een uitgemaakte zaak.

D66 Wassenaar

Bijschrift foto onder: fractievoorzitter Ritske Bloemendaal (l) en afdelingsvoorzitter Rogier Krabbendam (r)

D66 cleanup