zondag 17 oktober 2021

K Kunst & cultuur

Amsterdam Fashion Week opent met tijdelijke guerillatentoonstelling KASSL X Voorlinden

De opening van de Amsterdam Fashion Week wordt dit jaar gevierd met een guerillatentoonstelling van modemerk KASSL in museum Voorlinden. Elf kunstenaars, gecureerd door art director en scenograaf Bob Verhelst, lieten zich inspireren door de nieuwe collectie van het jassen- en tassenlabel. Hun werk is van 18 tot en met 22 september in het museum te zien.

Modemerk KASSL, opgericht in 2018, staat bekend om haar stijlvolle jassen, die geïnspireerd zijn op de klassieke vissersjas. KASSL focust zich, net als Voorlinden, op kwaliteit in plaats van kwantiteit, en heeft oog voor detail. Ook de aandacht voor het heden met waardering voor het verleden vormt een gemene deler. Samen slaan new kids on the block KASSL en Voorlinden daarom de handen ineen om hun gezamenlijke liefde voor kunst te laten zien. De Amsterdam Fashion Week brengt deze twee sterke merken bij elkaar.

Ik ben trots dat modemerk KASSL met deze guerillashow neerstrijkt in Voorlinden om elf kunstenaars hun visie te laten geven op de eerste collectie van KASSL. Onze merken hebben veel gemeen: als nieuwelingen kijken we met een frisse blik naar de wereld om ons heen, en hebben we oog voor kwaliteit, ambacht en actualiteit. - Suzanne Swarts, directeur museum Voorlinden

KASSL X Voorlinden
De guerillatentoonstelling, met elf kunstwerken die de bezoekerservaring verrijken, is slechts vijf dagen te bewonderen. Er is onder meer werk te zien van KASSL-designer Camille Serra en van ontwerpers en kunstenaars Celine Felga, Muller Van Severen, Oona Bouvri, Dennis Tyfus en Bob Verhelst.

Amsterdam Fashion Week
De werken zijn te zien in het kader van de opening van Amsterdam Fashion Week, die halfjaarlijks middels runwayshows, presentaties en events de Nederlandse mode viert. Amsterdam Fashion Week omarmt zowel gevestigde ontwerpers als jong talent. Het is de eerste editie in de geschiedenis van de Amsterdamse modeweek dat het evenement buiten de hoofdstad plaatsvindt.

Over KASSL
Modemerk KASSL werd opgericht in 2018, en begon als one-itemlabel, dat zich liet inspireren door het ontwerp van een oude vissersjas. In 2019 lanceerde het merk de eerste collectie Pillow Bags, gemaakt met restanten van de jassenproductie. Ieder KASSL-item is van de beste kwaliteit en zo duurzaam mogelijk geproduceerd. De vormen van de jassen en tassen passen bij iedereen: ze overstijgen stijlen, tijden, geslachten en generaties.

KASSL heeft haar naam te danken aan de stad Kassel in Duitsland, waar iedere vijf jaar de grootse kunstmanifestatie Documenta plaatsvindt. Voor de nieuwe collectie, die op 17 september werd gelanceerd, liet KASSL zich inspireren door het kunstwerk 7000 Eichen van Joseph Beuys, dat het startschot vormde van de editie in 1982. In Kassel is tevens de fabrikant van de jassen en tassen van KASSL gevestigd. Voorlinden heeft meerdere werken van Beuys in de collectie.