Skip to content

Wassenaarse pianoleraar ontwikkelt revolutionaire methode om te ontstressen

17 september 20205 minute read

De nieuwe Nederlandse uitvinding, Aquasonic Soundfloating, introduceert een effectieve, unieke manier van ontstressen gebaseerd op geluidstrillingen. De uitvinding komt van de componist, docent, muziektechnoloog en uitvinder Josef Rebbe, die met de Soundfloating behandeling drie wetenschappelijk bewezen methodes combineert: floating-tanktherapie, vibro-akoestische therapie en therapeutisch luisteren naar muziek.

Bij Aquasonic Soundfloating wordt het lichaam gemasseerd door voelbare geluidstrillingen uit een waterdichte speaker terwijl je in een zoutwaterbad drijft en
luistert naar door Rebbe gecomponeerde muziek en soundscapes. Dit brengt de balans terug in het lichaam, het hoofd en de emoties en blijkt een ultieme ontladen te zijn bij stress en burn-out klachten.

Om het effect van de geluidstrillingen op het zenuwstelsel wetenschappelijk te onderbouwen, werkt Rebbe en zijn businesspartner Joeri Bonsel samen met prof. dr. E.L.J.M. van Luijtelaar, emeritus hoogleraar Psychologie van de Radboud Universiteit van Nijmegen en het lectoraat Toegepaste Psychologie van de Saxion Hogeschool Deventer. Daarnaast doet Rebbe met een prototype van de Aquasonic Soundfloating zelf onderzoek naar dit effect. De fijn afgestemde
vibraties van Aquasonic Soundfloating trillen spanningen letterlijk los uit het bindweefsel, de organen, de spieren en het zenuwstelsel zodat de energie weer vrijelijk kan stromen. De botten geleiden de geluidstrillingen naar de fascia (het zachte gedeelte van ons bindweefsel), die de trillingen verder doorgeeft naar de cellen, de organen, de spieren en het zenuwstelsel.

Uit onderzoek met het prototype bleek dat mensen zich na afloop van een sessie Aquasonic Soundfloating ontspannen, blij en beter in hun lichaam voelden. Ook was er bij veel respondenten sprake van een directe vermindering van pijnklachten. Sommige respondenten ervaarden een emotionele ontlading waardoor Soundfloating in de toekomst mogelijk ook therapeutisch ingezet zou kunnen worden.

Crowdfunding
Binnenkort wordt het onderzoek met de Universiteit van Nijmegen en de Saxion Hogeschool Deventer vervolgt en start Rebbe op 17 september een crowdfunding-actie om de Aquasonic Soundfloating experience voor iedereen toegankelijk te maken. Met de crowdfunding wil Rebbe in totaal EUR 30.000,- ophalen om het huidige prototype en de locatie te upgraden en de patentaanvraag af te ronden. Rebbe: “Het prototype functioneert goed en de onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. We zijn nu toe aan de volgende stap om onze faciliteit voor duurzaam commercieel gebruik klaar te stomen. Denk aan een aparte doucheruimte, verwarming, waterfilter, waterpomp en verbeterde geluidsapparatuur.

Ons uiteindelijke doel is om over 5 jaar een wellness-center opgericht te hebben waar mensen met stress en burn-out klachten terecht kunnen voor een innovatieve en persoonlijke behandeling, om hun balans opnieuw te vinden.”

Oosterse Wetenschap ontmoet Westerse Wetenschap
In de Oosterse wetenschap is de stroom van energie door het lichaam al duizenden jaren bekend als de acupunctuur-meridianen. Het lijkt erop dat Westerse wetenschap nu ook een verklaring voor dezeenergiebanen heeft gevonden in de fascia, het zachte gedeelte van ons bindweefsel. Tot voor kort werd de fascia nog alleen als een mechanische structuur binnen ons lichaam gezien, met de functie om organen, spieren en botten op hun plek te houden. Onderzoek in de laatste decennia door onder andere Carla Stecco, Robert Schleip en Tom Myers geeft echter aanleiding, dat de fascia een orgaan op zichzelf lijkt te zijn dat zich in een driedimensionale web van top tot teen door het lichaam verspreidt en alles met elkaar verbindt. Er is een nieuw onderzoeksveld in de medische wereld ontstaan die de oorzaak van ziekten terugvoert op storingen in het fascia communicatie systeem. Dit systeem omringt en doordringt alles en heeft het potentieel om elk bot, bloedvat, orgaan, elke spier, zenuw en cel van het lichaam diepgaand te beïnvloeden.

De fascia past zich voortdurend aan de behoefte van ons lichaam aan. Denk bijvoorbeeld aan een trauma door een val. De fascia zal organen, zenuwen of andere kwetsbare delen van ons lichaam beschermen door de collageen structuur te verstrakken. Deze structuur verandert letterlijk in complexere patronen (Hartmut Heine). Ook bij stress, chirurgische ingrepen, ongezond eten of slechte houding is dezelfde reactie te zien. Er kunnen zelfs verklevingen, pijnklachten, stijfheid en uitdroging ontstaan. Terwijl die functie van de fascia om kwetsbare delen van ons lichaam te beschermen noodzakelijk is, beïnvloedt de verstrakking ook onze houding en bewegelijkheid en remt het de vitale energie af. Deze energie in vorm van vibraties en stroompjes kan hierdoor minder goed doorstromen. Dit heeft een negatief effect op onze organen, ons immuunsysteem en ons zenuwstelsel.

De structuur van de fascia kan verbeterd worden door vibraties op het lichaam toe te passen, zoals bij Aquasonic Soundfloating. Het weefsel wordt zo bewogen en letterlijk losgetrild, waardoor minuscule elektrische stroompjes in het lichaam opgewekt worden, die de energiebanen als het
ware weer vrijspoelen.

Er valt nog veel te ontdekken en Josef Rebbe en zijn team van Aquasonic Soundfloating zijn toegewijd om een steentje bij te dragen aan het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van geluidstrillingen op het menselijk lichaam. Het onderzoek naar specifieke frequenties en frequentiemodulaties zal daarbij centraal staan. Voor meer informatie over Aquasonic Soundfloating en de crowdfunding-actie zie www.aquasonicsoundfloating.com

Tags

Aquasonic SoundfloatingCrowdfundingJosef RebbeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top