Fotocredit: Ad Bruijns

Noah Ritzerveld beste HSB-schaker in Waalwijk

15 september 20202 minute read

Wegens de coronapandemie was het Nederlands schaakkampioenschap t/m 8 jaar afgelast. Jammer voor Noah Ritzerveld, lid van schaakclub Bobby Fischer, want vorig jaar won hij in Meppel de titel t/m 7 jaar. Ook het NK t/m 10 jaar ging niet door, maar met een uitstel van 5 maanden kon er vorige week in Waalwijk toch gespeeld worden.

Voor de ouders waren de nieuwe coronaregels even wennen – ze mochten de speelzaal niet in om hun kinderen te zien spelen, en moesten twee dagen lang aan dezelfde tafel in het bijbehorende restaurant zitten. Met naambordje erbij. Gelukkig konden de wedstrijden live via internet worden gevolgd.

Uit de regio van de Haagse schaakbond deden er vier spelers mee, die zich via de voorronde in Delft geplaatst hadden. Noah wist daar de eerste plaats te bemachtigen, en ook nu was hij de sterkste van de vier. Met 5 punten uit 9 wedstrijden (vier zeges en twee remises) finishte hij als gedeeld twaalfde van de 42 deelnemers.

In de eerste ronde won Noah met een fantastisch en totaal onverwacht penmat. De pion die de koningin kon slaan, stond gepend! Op de Wassenaarse jeugdschaakclub telt zo’n overwinning dubbel. In ronde twee versloeg Noah Marnik Woldhuis, die in de eerste ronde de grote favoriet Tommy Grooten had verslagen. In ronde drie verloor Noah een toren en de partij, maar na een nieuwe overwinning in ronde 4 stond hij trots met 3 punten op de vierde plaats.

Ook favoriet Grooten had inmiddels 3 punten, en het Zwitserse systeem koppelde ze aan elkaar. Veertig zetten hield Noah stand met slechts een pionnetje minder, toen zijn vlag viel. Op de tweede speeldag haalde Noah 50% met 2 uit 4. Zijn overwinning tegen Ghilon Etienne, die ook op 5 punten eindigde, was zeer overtuigend: een paardenmat na precies 20 zetten.

De hoogste ratinghouder Tommy Grooten legde zoals verwacht met 7,5 punt beslag op de eerste plaats. Noah was net niet de beste speler t/m 8 jaar, want leeftijdgenoot Akshaj Katpatal scoorde 6,5 punt en eindigde zelfs op het podium met een derde plaats.Van de overige HSB-ers haalden zowel Oscar Verwer als Prayan Sai Kumar 4,5 punt, terwijl Hajin Shin 3 punten verzamelde.