Skip to content
Archieffoto. Wethouder Caroline Klaver tijdens een ludieke actie over leefbaarheid rondom de N44 in juli 2019.

Collegevoorstel voor ‘afwaardering’ N44

4 september 20202 minute read

Het Wassenaarse college heeft afgelopen maandag scenario’s voorgelegd aan de gemeenteraad over de toekomst van de N44, de verkeersader die garant staat voor onophoudelijk veel doorgaand verkeer. Eerdere plannen voor ondertunneling lijken hiermee van de baan. 

Het college opteert voor het scenario waarin de N44 wordt omgevormd tot een ‘Royal Park Lane’ met twee keer één rijbaan van 50km/uur. De toegangsroute van Wassenaar is dan bedoeld voor het ontsluiten van (recreatief) bestemmingsverkeer. Het doorgaand verkeer wordt, daar waar de A44 eindigt, omgeleid via de nieuwe RijnlandRoute en de A4. Een aanpassing in de infrastructuur moet dit mogelijk maken. 

De N44 moet een upgrade krijgen qua beeldkwaliteit en wordt daardoor mooier, aantrekkelijker, sluit meer aan bij de beleving van Wassenaar als het gaat om groen en recreëren en biedt ruimte. Andere voordelen van de ‘afwaardering’ van de N44 die worden beoogd, zijn:

  • De uitstoot van schadelijke stoffen wordt omlaag gebracht;
  • Wassenaar wordt nationaal park dat naast recreatie, ook functioneel is. De ecologie en de landgoederenroutes worden verbeterd, o.a. door groene hubs voor stedelingen uit Den Haag en Leiden;
  • Het hoogwaardig openbaar vervoer wordt onderdeel van een groter metropolitaan netwerk met HOV-hubs voor lokale passagiers en doorstroom van passagiers naar de randstad (lightrail, bussen DH-Leiden, fietssnelweg). Over de voormalig N44 komt een lightrail, zo onzichtbaar mogelijk
    (groen tussen de rails).
  • Het strand, musea en natuurgebieden zijn goed bereikbaarheid en hier wordt actief promotie voor gemaakt.
  • Landgoederen de Horsten en de Paauw worden verbonden en ontwikkeld.
  • Er worden maatregelen genomen tegen ongewenst (sluip)verkeer uit de Bollenstreek/Noorwijk door Wassenaar en over de N44 in de ochtend- en avondspits. 

Tijdens de raadsvergadering van 15 september staat dit plan opnieuw op de agenda. 

 

Tags

N44ToekomstVerkeerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top