maandag 03 oktober 2022

A Algemeen

Duurzaam Doen: Deel een elektrische auto!

Verwacht je de komende APK hoge onderhoudskosten of is je (tweede) auto toe aan vervanging? Ben je veel vaker thuis (aan het werk of met pensioen) -en je partner ook? Dan is het misschien een goed moment om eens in de elektrische deelauto van Samen Slim Rijden te stappen. Zo rijdt je comfortabel en doe je gelijk wat voor het klimaat.

Zoals je misschien wel weet was het de 22ste augustus Earth Overshoot Day. Op die dag heeft de mensheid collectief meer van de natuur verbruikt dan de Aarde in één jaar kan vernieuwen. Dit betekent dat we vanaf die dag tot 31 december van dit jaar op de pof ‘inkopen’ bij onze planeet. Maar de NEDERLANDSE Overshoot Day was al op 3 mei van dit jaar. Dit komt doordat we als inwoners van ons welvarende land een veel grotere ecologische footprint hebben dan de gemiddelde footprint van de wereldbevolking. Hoog tijd om wat te veranderen: als we spullen delen hebben we minder grondstoffen nodig. Start met het delen van de dingen die je zeker de helft van de tijd niet gebruikt: een daarvan is de auto. Als je dan ook nog overstapt op de elektrische deelauto, rijd je direct schoner en comfortabeler. En als je minder dan 15.000 km per jaar rijdt, is t ook nog interessant voor je portemonnee.

Wist je dat we in Nederland voor de 8,3 miljoen auto’s die we bezitten 15 miljoen parkeerplekken hebben gecreërd? Ruimte die we ook kunnen gebruiken voor natuur, wonen, spelen. In Wassenaar bezitten we met 26000 inwoners een whopping 14000 auto’s- waarvan er nog maar zo’n 300 (semi-) elektrisch zijn. Tijd voor verandering!

Inmiddels delen 12 mensen de eerst 100% elektrische deelauto in Wassenaar - en we willen zo snel mogelijk een tweede electrische deelauto op een slimme plek neerzetten. Inmiddels zijn er door dit autodeelproject al twee benzineauto’s uit het straatbeeld van Wassenaar verdwenen en staat een derde ‘fossiele auto’ te koop. Mooi, want dat levert schone lucht op, meer ruimte, minder verkeersdrukte, en meetbare CO2 reductie.

Het doel is om in een jaar of 4 tenminste tien deelauto’s in Wassenaar te hebben rondrijden- en minimaal 50 fossielen uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Doe je mee? Je bent welkom voor een testrit: meld je aan via Samenslimrijden-Wassenaar.nl