Skip to content

Noodverordening 10 augustus 2020 – Regio Haaglanden scherpt corona-regels aan

10 augustus 20202 minute read

Alle fysieke samenkomsten die voor de werving en introductie van studenten in de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) zouden worden gehouden, worden verboden. Dat geldt in mbo, hbo en wo.

Een ontheffing is mogelijk, maar alleen als die voldoet aan specifieke voorwaarden en er toestemming is van de onderwijsinstelling of de VRH. In dat geval moet de fysieke samenkomst zijn gericht op studie of sport, kleinschalig zijn en niet plaatshebben tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends. Bovendien mag er geen alcohol worden gedronken.

“Steeds meer mensen krijgen corona. Ook in de regio Haaglanden zien we het aantal besmettingen oplopen. Daarom worden de regels uitgebreid en aangescherpt”, zegt plaatsvervangend VRH-voorzitter Francisca Ravestein, de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.

Alle eet- en drinkgelegenheden in de regio Haaglanden worden verplicht gebruik te maken van reservering (vooraf of bij aankomst), bezoekers naar hun gezondheid te vragen, en hen naar hun plaats te begeleiden. Ook moeten zij hun gasten vragen hun contactgegevens beschikbaar te stellen voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Die gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd. Na 14 dagen moet het betreffende horecabedrijf deze contactgegevens vernietigen.

Recreatieve inrichtingen (zoals horecabedrijven en pretparken) waar de GGD na bron- en contactonderzoek clusters van coronabesmettingen constateert, worden door de Veiligheidsregio Haaglanden gesloten voor maximaal 14 dagen.

Naast deze verscherpte maatregelen in de nieuwe noodverordening leggen lokale bestuurders regionaal en lokaal extra maatregelen op, bovenop de landelijk geldende maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen op het gebied van ‘crowd management‘ en communicatie.

De (plaatsvervangend) voorzitter neemt haar besluiten zoveel mogelijk na overleg met de burgemeesters van de overige 8 gemeenten binnen de veiligheidsregio (zie: vrh.nl), alsmede met de leiding van de hulpdiensten (GHOR/GGD, politie, brandweer) en de hoofdofficier van Justitie van het OM. Dit overleg vindt plaats binnen het Regionaal Beleidsteam.

De nieuwe Noodverordening Veiligheidsregio Haaglanden is opgesteld op basis van de laatste aanwijzingsbrief van de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid en staat gepubliceerd op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.

 

Tags

CoronavirusNoodverordeningVeiligheidsregioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top