zondag 28 november 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Ons gemeentehuis, de Paauw!

Stel je voor: Ons gemeentehuis, "de Paauw", wordt verkocht aan een andere partij. Die bouwt het om tot appartementen, of zet daar een of ander kantoor in. Of nog erger: er komt een casino. Dat hebben we weten te voorkomen.

"De Paauw" is ons symbool van onze zelfstandigheid. Daar zit ons bestuur. Daar treden mensen in het huwelijk. Dat is al jaren zo en moet nog vele jaren zo blijven.

Bovenal: het is een rijksmonument, een gezichtsbepalend gebouw dat iedereen kent. Midden in landgoed "De Paauw".
En als je het wil verkopen, moet je geld meegeven. De schatting is dat dit de gemeente €8miljoen kan kosten. Monument weg, geld weg.

Rijksmonument

"De Paauw" is een rijksmonument. En als eigenaar van een rijksmonument heb je de wettelijke plicht om het pand te onderhouden.
Dat is al jaren niet gebeurd. Er is enorm achterstallig onderhoud, maar daar is niets voor gereserveerd. Dat is ook de reden dat wanneer je het verkoopt, je geld moet meegeven. Want je verkoopt ook het achterstallig onderhoud.  We hebben er voor gekozen om het monumentale pand voor Wassenaar te behouden, te blijven gebruiken, en het onderhoud aan de binnenkant te gaan uitvoeren.

Plannen voor "De Paauw"
Wij vinden het beste plan om "De Paauw" te restaureren/renoveren. Geen wijzigingen of uitbreiding aan de buitenzijde. En als dat goed gedaan wordt, dan kun je het weer 40 jaar goed gebruiken. Voor Wassenaar. En je krijgt wat extra ruimte, wat je kunt gebruiken voor ambtenaren.
Kosten zijn hoog, ongeveer €10miljoen. Maar je bent eigenaar van een Rijksmonument en je bent het verplicht. En het is maar €2miljoen meer dan wanneer je het verkoopt.
Dus: een kostbaar maar goed plan. De beste oplossing voor Wassenaar.

Andere plannen
Maar nu kwam ineens de VVD met een ander plan: We bouwen er, midden in het bos een pand tegen aan dat net zo groot is als het gemeentehuis zelf. Dat wordt het gemeentekantoor. Doen er ook nog 50 parkeerplaatsen bij op het groene gras er voor. en 300 tot 400 autobewegingen per dag door een woonwijk heen. Kost miljoenen extra. Wij vinden dit een duur en onnodig plan, wat ook nog eens onhaalbaar zal blijken. Het onderzoek gaat €160.000 kosten.

HartvoorWassenaar
Wij zijn voor renovatie, en niet voor uitbreiding. Dan hebben we weer 40 jaar een goed gemeentehuis.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een mooi dorp.