donderdag 23 september 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Duinrell en Wassenaar

Al jaren verhuurt Duinrell gedurende de wintermaanden haar vakantiehuisjes aan het COA, om vluchtelingen te huisvesten. Anders staan die huisjes toch maar leeg. Voor Duinrell een lekkere extra inkomstenbron en HartvoorWassenaar vindt dat we als Wassenaarse gemeenschap onze verantwoordelijkheid nemen. Het mes snijdt aan twee kanten. Goed bezig.

De eerste keer leidde dat tot wat verzet. Overlast? Was het wel veilig? Behoudens een enkel klein incident verliep het ieder jaar vlekkeloos. HartvoorWassenaar staat hier ruimHartig achter. Het is mooi om een vluchteling onderdak te geven totdat hij/zij een definitieve plek vindt.
Maar nu?

Duinrell heeft nu besloten om een groot aantal vakantiehuisjes de hele zomer door te blijven verhuren aan het COA, tot maart 2021, en er langer vluchtelingen te huisvesten.

Is dat slim?
Het is overduidelijk dat Nederlanders en Duitsers dicht bij huis (autorijafstand) op vakantie willen. Friesland en de eilanden zijn al behoorlijk volgeboekt. Het verre buitenland trekt nu even wat minder. Maar in Duinrell (dè vakantiegelegenheid aan strand in een mooie omgeving) zijn de mogelijkheden nu dus sterk verminderd.

De gevolgen
De bestemming van Duinrell is toerisme, en als het voor iets anders gebruikt wordt, moet de gemeente toestemming geven. En dat staat te gebeuren.
Hoe dom kan je wezen. HartvoorWassenaar is tegen.
Voor vluchtelingen wordt geen toeristenbelasting betaald. In de winter geen probleem, want dan zijn er geen toeristen. Maar in de zomer, wanneer zij de plaats van toeristen innemen, kost dat de gemeente veel geld. We schatten ongeveer €400.000. Keiharde cash. €35 per Wassenaars huishouden. Terwijl de cash er bij de gemeente toch al steeds harder uitstroomt. Vluchtelingen geven geen geld uit bij strandtenten, gaan niet lekker uit eten in het dorp, huren geen fietsen en gaan niet winkelen. Toeristen doen dat wel, maar die zijn er veel minder. En dat toeristen keihard nodig zijn om de Wassenaarse economie weer op gang te helpen is duidelijk. We schatten het omzetverlies voor de Wassenaarse ondernemers op €1.200.000.

Wat wil HartvoorWassenaar?
Wij vinden dat de gemeente dit terug moet draaien. En als niet, dan zullen COA en Duinrell €1.600.000 compensatie moeten leveren. Daarvan gaat €400.000 naar de gemeente en €1.200.000 naar een fonds ter ondersteuning van de Wassenaarse ondernemers. Om weer op stoom te komen. Zeggen COA en Duinrell "nee", dan moet je je afvragen of je dit in toekomst nog wel wil. De liefde kan niet van één kant komen. We brengen dit de komende raadsvergadering aan de orde.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een mooi dorp.