maandag 05 december 2022

P Politiek

D66: Geen coronaboetes voor samenwonende studenten of collega's

D66 wil dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten of collega's die onder één dak leven. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten flinke bekeuringen. “Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten,” zo luidt de oproep van de D66-fractievoorzitters uit 32 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht, Alphen aan de Rijn, Westland en Wassenaar en de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

De standaard noodverordening gaat uit van huishoudens die alleen bestaan uit ouders en (klein)kinderen. Vijf Leidse studenten kregen een boete van 400 euro per persoon, omdat ze samen op hun balkon zaten. Studenten vallen niet onder de definitie van een gezamenlijk huishouden, waardoor ze strafbaar waren in hun eigen huis. "Dit lot kan ook samenwonende broers en zussen treffen, collega's die in één huis wonen of gescheiden partners die nog wel onder één dak leven," aldus D66-fractievoorzitter Ritske Bloemendaal in Wassenaar.

Eén adres, één huishouden
De oplossing ligt volgens Bloemendaal binnen handbereik. "De noodverordening verandert in deze coronaperiode best vaak, dus de politiek kan dit probleem snel en eenvoudig veranderen." Als de definitie gaat luiden dat iedereen op hetzelfde adres een gezamenlijk huishouden vormt, is het probleem uit de wereld. Dat voorkomt onnodig boetes en een hoop frustratie, en zorgt voor duidelijkheid en regelgeving die geen leefvormen uitsluit.

Schrijf geen boetes
D66 Wassenaar wil voor het vervolg van de coronacrisis voorkomen dat dit soort boetes worden uitgedeeld. Inwoners die in de huidige regels strafbaar zijn in hun eigen huis wonen vaak klein en delen soms hun keuken, badkamer of zelfs de woonkamer. Ze hebben niet de luxe om altijd 1,5 meter afstand te houden. Ze kunnen elkaar simpelweg niet ontwijken. Wij hopen dat het Wassenaarse college in voorkomende gevallen tot die tijd op een redelijke manier de regels handhaaft.
De mensen die dit treft, zijn vaak ook slachtoffers van deze crisis; ze hebben soms geen inkomen meer, wonen in kleine kamers en hebben steeds meer te maken met eenzaamheid. Het laatste wat zij nu nodig hebben is een boete.
“Ons zijn geen concrete gevallen bekend in Wassenaar, maar we sluiten ons graag aan bij de politieke oproep in Zuid-Holland, in het bijzonder binnen onze veiligheidsregio Haaglanden”, aldus Bloemendaal.

33 D66-fracties
Deze oproep doen de fractievoorzitters van D66-fracties uit 32 Zuid-Hollandse gemeenten, te weten (in alfabetische volgorde): Alphen aan den Rijn (Gert van den Ham), Bodegraven-Reeuwijk, Brielle (Wim Smit), (Elly de Vries), Den Haag (Dennis Groenewold), Dordrecht (Ahmet Polat), Gorinchem (Ilhan Tekir), Gouda (Evert Bobeldijk), Hellevoetsluis (Mieke Bakker), Hendrik-Ido-Ambacht (Marijke Gommans), Hillegom (Sander Boschma), Hoeksche Waard (Miranda den Tuinder), Katwijk (Ralf Boland), Krimpen aan den IJssel (Larry Köster), Lansingerland (Ineke den Heijer), Leiden (Vahit Köroğlu), Leiderdorp (Jeroen Hendriks), Leidschendam-Voorburg (Jacco van Maldegem), Lisse (Bas van Riel), Maassluis (Jesse de Jong), Midden-Delfland (Roger Vieira), Oegstgeest (Elfred Bus), Papendrecht (Trijntje van Es), Pijnacker-Nootdorp (Barend van de Kraats), Ridderkerk (Farahnaz Fräser), Rijswijk (Constantijn Dolmans), Rotterdam (Chantal Zeegers), Schiedam (John van Sliedregt), Waddinxveen (Albert Grooten), Wassenaar (Ritske Bloemendaal), Westland (Benjamin Hofland), Zoetermeer (Gernand Ekkelenkamp), Zwijndrecht (Sabine Schipper) en de provinciale D66-fractie (Ria Oosterop).

 

Een site met o.a. nieuws, achtergronden, meningen, ideeën voor, door en over Wassenaarders