maandag 18 oktober 2021

P Politiek

D66: 50 jaar Earth Day

Op 22 april 2020 is het Earth Day. Voor de 50e keer wordt deze dag wereldwijd gevierd. Deze dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Ook de leden van D66 staan vandaag stil bij de schoonheid van de aarde. Juist in deze uitzonderlijke tijden zijn wij ons nog meer bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet en dat we beter voor haar moeten zorgen.

We hebben allemaal wat minder vrijheid, terwijl de wereld dit coronavirus probeert terug te dringen. Onze samenleving brengt een ongekende solidariteit op ten behoeve van onze volksgezondheid, waarbij we ook al nadenken over het economisch herstel na deze periode. En daarbij is het van het grootste belang dat we ook nadenken over de toekomst van onze planeet. Zonder een gezonde aarde kunnen we als mensheid niet goed voortleven. Tijdens het eerste digitale D66 congres afgelopen weekend zag Sigrid Kaag perspectief om de planeet ‘levenswaardig’ te maken. ‘We moeten nu doorpakken. Anders krijgen we de ene na de andere crisis en daar zijn we niet tegen bestand. Dit is echt het grotere verhaal.’

Ook in Wassenaar zullen we samen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om ons milieu, ons klimaat, onze leefomgeving en ons collectieve welzijn te beschermen.

Een paar weken geleden was het nog niet duidelijk hoe lang deze coronacrisis ging duren. Het wordt nu steeds duidelijker dat dit echt nog heel lang gaat duren, dat de impact zeer groot is en de veranderingen blijvend. Onze eerste zorg gaat uit naar zieken, kwetsbaren en hen die economisch getroffen worden door de gevolgen van de beperkende gezondheidsmaatregelen. Maar we moeten nu ook alvast vooruitkijken en nadenken over hoe we onze samenleving minder kwetsbaar maken voor toekomstige crises (gezondheid, klimaat of economisch): verduurzaming is het integrale antwoord op deze uitdagingen. Dit principe zou vanaf nu leidend moeten zijn in al ons denken en handelen.

Tijdens het landelijk congres van D66 voorzag Stientje van Veldhoven dan ook na de recente introductie van de 1,5 meter-economie een overgang naar de ‘1,5 graden-economie’, in lijn met de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs.

We hopen dat we door deze dag te vieren en nu samen maatregelen te nemen, ook in de toekomst deze dag tot in de eeuwigheid te kunnen blijven vieren.

Met hartelijke groet,

Bestuur en Fractie D66 Wassenaar