dinsdag 19 oktober 2021

K Kunst & cultuur

Overzichtstentoonstelling GROUND van Antony Gormley uitgesteld

De overzichtstentoonstelling GROUND van Antony Gormley (1950) is verplaatst naar de lente van 2021. Oorspronkelijk stond de tentoonstelling gepland van 21 mei tot en met 25 oktober 2020. Het besluit is genomen in nauw overleg met de kunstenaar en is een gevolg van de onzekerheden - ook internationaal - rondom het coronavirus.

Vanwege de verplaatsing van GROUND zal ook de geplande perspreview op 20 mei niet plaatsvinden. Zodra duidelijk is wanneer Voorlinden weer open mag en onder welke condities, maken we onze programmering bekend.

'GROUND zou zich als eerste tentoonstelling uitstrekken over het hele landgoed van Voorlinden,' aldus directeur Suzanne Swarts. 'Het is een van onze meest ambitieuze tentoonstellingen tot nu toe. Als museum willen wij er alles aan doen om Antony Gormley het podium te bieden dat hij verdient. In deze onzekere tijden is dat niet mogelijk. Samen met Antony hebben wij er daarom voor gekozen zijn werk volgend jaar bij ons te tonen.'

Met zijn sculpturen en zaalvullende installaties onderzoekt Antony Gormley de relatie tussen het menselijk lichaam en de ervaring van de ruimte die ons omringt. Antony zet zijn eigen lichaam en dat van de bezoeker in om fundamentele vragen te stellen over de plek van de mens in de natuur en de kosmos.
GROUND zal een intieme dialoog aangaan met het licht, de architectuur en het landschap van Voorlinden. In deze totaalervaring is de bezoeker de verbindende factor. Voor het eerst sinds het bestaan van Voorlinden zal het grootste deel van het museum aan één kunstenaar worden gewijd.

In deze tijden van afstand realiseren wij ons des te meer dat de kracht van beeldende kunst ligt in haar fysieke aanwezigheid en tastbaarheid. Je moet je tot de kunst kunnen verhouden om haar te begrijpen en ervaren. Antony's oeuvre bevraagt als geen ander de ruimte die wij als mens innemen. Wij kunnen dan ook niet wachten om GROUND in 2021 met nieuwe ogen te bekijken. - directeur Suzanne Swarts.