woensdag 12 mei 2021

K Kunst & cultuur

Sfeervol Nieuwjaarsconcert in WZC Adegeest

Op 12 januari speelde The Hague String Trio in het woonzorgcentrum Adegeest werken van Beethoven, Kreisler en Strauss in een druk bezocht Adegeest. Vooraf kregen de toehoorders een glas prosecco om een toast uit te brengen op het nieuwe jaar.

De musici Justyna Briefjes - viool, Julia Dinerstein - altviool en Miriam Kirby - violoncello gaven een heldere toelichting op de stukken van de componisten.

2020 is het 250e geboortejaar van Beethoven, dus alle reden voor het Trio om zijn werken te spelen. Het eerste stuk dat het Trio speelde was de Serenade opus 8 van Ludwig van Beethoven bestaande uit een aantal delen. Het eerste deel was een krachtige Mars, gevolgd door een Adagio waarin de viool met omspelingen en versieringen een soort aria ten gehore bracht. Vervolgens speelde het Trio een opgewekt Menuetto, en daarna een tweede Adagio dat afwisselt tussen een donker, expressief duet van viool/altviool tegenover de cello, en een Scherzo dat dit bijna meditatieve duet plotseling onderbreekt. Dan volgde een Allegretto alla Polacca, een van de weinige echte polonaises uit die tijd. Hierna een Thema met Variaties, een deel met een knipoog naar Haydn, en tot slot hoorden we weer de Mars van het begin die deze fantasievolle Serenade afsloot.

Fritz Kreisler studeerde viool en muziek in Wenen en Parijs en begon zijn carrière met een concerttour door Amerika. Hij brak als violist door toen hij in 1899 solo speelde met de Berliner Philharmoniker. Niet alleen als violist, ook als componist was hij zeer actief en eigenlijk was hij de laatste violist in de traditie van Paganini die de wereld rondtrok om zijn eigen werk te laten horen. Misschien wel zijn bekendste composities zijn de drie ‘Alt-Wiener Tanzweisen’, oorspronkelijk voor viool en piano.

‘Künstlerleben’ op. 316 werd door Johann Strauss II geschreven in 1867, vlak na zijn grote succes ‘An der schönen blauen Donau’. Oostenrijk had in 1866 een nederlaag geleden in de Slag bij Königgrätz tijdens de Duitse Oorlog en vele festiviteiten en bals werden dat jaar geannuleerd. Het Weense Carnaval van 1867 moest gewoon doorgaan, voorzien van muziek waar alle joie de vivre van het Weense volk in zat. De familie Strauss kon daarvoor zorgen als geen ander. Slechts drie dagen na de Schönen Blauen Donau van Johans Strauss II, werd zijn ‘Künstlerleben’ uitgevoerd en beide walsen zijn sindsdien onverminderd populair.

De staande ovatie die het Trio aan het slot kreeg was meer dan verdiend. In plaats van de rituele bloemenhulde werd het Trio beloond met een fles heerlijke wijn. Zo kwam er een einde aan een genietbaar nieuwjaarsconcert in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium 'Geef Adegeest vleugels'.

In het gastenboek staan weer vele positieve reacties waaronder:"Wat een topmiddag; Het Trio was weer geweldig. Ze gingen er helemaal in op ; Heel mooi gespeeld; Prachtig en ontzettend genoten. Wat een enthousiasme en blijheid; Wat een heerlijk, feestelijk en prachtig gespeeld nieuwjaarsconcert; Wat een fantastisch concert door een ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld trio".

Gehoord: op 12 januari the Hague String Trio met het nieuwjaarsconcert . Het komende concert vindt plaats op 9 februari m.m.v. de Jazz zangeres Liora Zemtsov begeleid door de Bulgaarse gitarist Stanimir Lambov.