woensdag 28 september 2022

E Events

Oliebollenritten bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Of het een romantische rit door een besneeuwd landschap wordt, kunnen ze bij Stoomtrein Katwijk Leiden niet beloven, maar een winterse rit met een stoomtrein rond het Valkenburgse meer is sowieso iets bijzonders en levert sfeervolle fotomomenten op.

Dampende stoomlocomotief

Een rit met de stoomtrein door het winterse landschap brengt de romantiek van lang vervlogen tijden weer helemaal terug. De trein wordt getrokken door een 30 pk smalspoor stoomlocomotief uit 1928. De stoomtrein vertrekt vanaf een replica van een tramstation uit 1926. De winterritten worden gereden vanaf vrijdag 27 december a.s. tot en met maandag 30 december a.s. Het museum is geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. De stoomtrein rijdt elk heel uur vanaf 11.00 uur en de laatste rit wordt om 16.00 uur gereden. U hoeft voor deze ritten niet te reserveren. Voor een kaartje betaalt u € 10,00 voor volwassenen en € 8,00 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De jongste kinderen mogen gratis mee. Inclusief een dampende oliebol en een glas glühwein of warme chocolademelk en het bezoek aan het museum.

Oliebollenritten

De rit gaat over het ca. 3,5 km lange spoor langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer en duurt ongeveer 30 minuten. Onderweg wordt gerangeerd en krijgen de reizigers ruim de gelegenheid om te fotograferen. Na een rit met een dampende stoomlocomotief in de vrieskou kunt u zich in het sfeervol versierde museum tegoed doen aan een heerlijke oliebol die in ieder geval witbestoven is met poedersuiker. Bij de oliebollen wordt lekkere warme chocolademelk of een glas glühwein geserveerd.

Tijdelijke tentoonstelling met antieke Märklintreinen

In dit kindvriendelijke museum mogen kinderen ook met hun handen kijken als ze voorzichtig zijn. Zij kunnen er zelf met modeltreinen spelen of treinen in vitrines laten rijden door op knoppen te drukken. Het museum wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. Een groot deel van deze vrijwilligers is al vele decennia lang aan dit museum verbonden. Peter Lammens (86) is een nog zeer vitale stoomliefhebber èn vrijwilliger van het eerste uur. Hij is in 2020 al een halve eeuw actief bij de stoomtreinen in Katwijk. Hij rijdt nog steeds op een stoomtrein en is wekelijks vele uren te vinden in de werkplaats waar hij restauratiewerkzaamheden uitvoert. Hij verzamelt ook antieke blikken Märklin, Bing en Hornby modeltreinen in schaal 0 (spoorwijdte 32 mm) uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Voor de winterstoomritten heeft hij samen met andere vrijwilligers een enorme modelbaan opgebouwd met zo’n 175 meters aan rails. Op deze baan laat hij zijn kostbare modellen rondrijden voor het publiek tussen antieke blikken stations, seinpalen en andere “spoorse” accessoires. Het is heel bijzonder om deze treinen te zien rijden. Vanwege de waarde en kwetsbaarheid staan deze modellen eigenlijk alleen achter glas in de vitrines van verzamelaars of speelgoedmusea.

Bereikbaarheid

Stoomtrein Katwijk Leiden vindt u aan de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg ZH (gemeente Katwijk) en ligt direct aan de A44. U kunt hier gratis parkeren.