donderdag 26 november 2020

N Nieuws

Samen Elektrisch Rijden in Duurzaam Wassenaar

In ons dorp zijn enthousiaste inwoners bezig om een hoeveelheid slimme, elektrische deelauto’s te introduceren. ‘Voor Wassenaar; door Wassenaar’, luidt het motto. Door elektrische auto’s te delen zijn er minder auto’s nodig en kunnen we schoon en stil rijden.

Een eerste bijeenkomst waar deelnemers met elkaar kennis maakten was in juli. De tweede bijeenkomst was op maandag 16 september. Daar vertelde Arnout van Dijk, initiatiefnemer van Samen Slim Rijden Zeist, hoe hij van start was gegaan. Wassenaar sluit wat mogelijkheden en kansen betreft voor Samen Elektrisch Rijden goed aan bij dit initiatief uit Zeist.

3 bakfietsen en 9 deelauto’s
Sinds 2016 is het aantal elektrische deelauto’s in Zeist gegroeid van
0 tot 9. Komend jaar komen hier nog 10 deelauto’s bij. Ook staan 3 elektrische bakfietsen voor de deur van drie supermarkten – deze zijn gratis door alle inwoners te gebruiken. Arnout vertelde over de samenwerking met de gemeente en andere partners. Verzekeringen, leasecontracten, inbouw van slimme elektronica, schoonmaak, onderhoud, slimme fietssloten..er komt een hoop bij kijken.

Resultaat van dit inspirerende initiatief is een steeds groter aantal inwoners dat zich aansluit. Deelnemers hebben een auto voorhanden als deze nodig is. De gebruikers zijn voordelig uit en hebben geen gedoe met onderhoud. Ook jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald sluiten zich aan en kunnen direct en goedkoper rijden. Voor elke elektrische deelauto verdwijnen binnen twee jaar 5 auto’s uit het straatbeeld van Zeist.

Tijdens een demonstratie bij de auto - die in de openbare laadpaal op de Storm van ’s- Gravesandeweg staat bij te laden – zien de deelnemers dat Arnout met de gebruiksvriendelijke smartphone-app de deelauto kan openen en afsluiten. Ook kan hij simpel een volgende reservering plaatsen.

..en in Wassenaar?
De betrokken groep denkt dat Wassenaar klaar is voor een soortgelijk initiatief. Het openbaar vervoer is in Wassenaar niet optimaal en veel mensen hebben een (tweede) auto voor het huis staan die 95% van de tijd stil staat. Een initiatief als dit is goed voor het klimaat en voor de portemonnee. We gaan de komende tijd werken aan een concreet plan, in gesprek met toekomstige partners en bezien of er geldstromen zijn die we kunnen aanboren.


Wil jij ook meedenken, meewerken en vooral meedoen met deze nieuwe ontwikkeling in Wassenaar? Wees Welkom! Maandelijks komen alle betrokkenen bijeen- ondertussen werkt een kleinere groep door aan de plannen. Aanmelden kan via Willemien Free:(06) 16 98 96 12.
Samen Maken we Wassenaar Duurzaam!