maandag 10 augustus 2020

P Politiek

VVD: Gemeentebestuur gaat pandeigenaar en de krakers bij Ivicke aanpakken! (deel 3)

Begin deze week werd helder dat de gemeente een actieplan heeft om de eigenaar van landgoed Ivicke aan te pakken nadat de VVD een debat over de misstanden had aangevraagd. Het aanpakken van een eigenaar vergt helaas veel juridisch denkwerk, omdat de praktijk weerbarstig is. Nadat de vorige wethouder er twee jaar mee bezig is geweest, gaat het nieuwe College doorpakken. De VVD is sinds jaar en dag tegen kraken en tegen verdere verloedering van het landgoed. Een eigenaar die een rijksmonument laat vervallen moet worden aangepakt, net als de krakers die er illegaal verblijven. Kraken is illegaal dankzij een VVD/CDA initiatiefwet uit de Tweede Kamer van 2010. Opknappen kan op twee manieren; of de eigenaar knapt het op of de gemeente op zijn kosten. Meer smaken zijn er niet.

Als het pand kan worden opgeknapt moeten de krakers vertrekken. Daarnaast wil de VVD voorkomen dat Ivicke een uitvalsbasis wordt voor welke actiegroep dan ook. Op verzoek van de Wassenaarse VVD onderzoekt de burgemeester met het Openbaar Ministerie of hij kan overgaan tot ontruiming van het pand. Fractievoorzitter Laurens van Doeveren; “Om het pand te kunnen opknappen, moeten de krakers hoe dan ook verdwijnen. Dat betekent dat ontruiming de enige optie is als de krakers niet zelf vertrekken. Ook moeten we voorkomen dat Ivicke een uitvalsbasis wordt voor nieuwe actiegroepen, met welk strijddoel dan ook. Die actiegroepen waren er op uitnodiging van de krakers”.

De Wassenaarse VVD is tevreden dat burgemeester de Lange en VVD-wethouder Wassenaar nu doorpakken. Wassenaar is geen linkse gemeente zoals Amsterdam waar een ondernemer laatst zijn eigen zaak binnenkwam en werd gevraagd wat hij kwam doen door de krakers. Ook blijft het onacceptabel dat goedwillende ondernemers in Wassenaar een vergunning met behoorlijke administratieve rompslomp nodig hebben voor elk evenement en 100-150 activisten zomaar een eigen ‘festival’ kunnen houden met allerlei arrestaties tot gevolg. De gemeente moet zich niet meer laten overvallen.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief