dinsdag 26 januari 2021

K Kunst & cultuur

Zaterdag 14 September Open Monumentendag

‘Plekken van plezier’ is het thema van deze jaarlijkse Open Monumentendag. Een thema dat bij uitstek van toepassing is op de geschiedenis van Wassenaar. Al in de zeventiende eeuw kochten welgestelde stedelingen hier stukken grond aan voor recreatieve doeleinden. In de zomer was het aangenaam vertoeven in dit groene dorp bij de kust. In de negentiende eeuw kocht Prins Frederik veel van deze zo ontstane landgoederen op. Hij verbond ze voor het plezier met elkaar door middel van een parkenroute met bezienswaardigheden. Laat u rondrijden op deze route of ontdek een van de andere bijzondere monumenten die Wassenaar rijk is! De komende weken stellen wij enkele bestemmingen en activiteiten aan u voor die dit jaar geprogrammeerd zijn voor Open Monumentendag. Voor het complete programma zie www.wassenaarsemonumenten.nl of haal een folder bij de bibliotheek. Veel plezier!

Villa Maarheeze
Lezingen op inschrijving, Prof. dr. Bob de Graaff, hoogleraar Intelligence and security studies aan de Universiteit Utrecht zal om 15.00u en om 16.00u een lezing verzorgen met als titel ‘Halte Geheime Dienst’ over de geschiedenis van het pand, de Inlichtingendienst Buitenland die er gevestigd was en over het soms kleurrijke personeel.
Inschrijven vanaf 31 augustus via de website. Buiten de lezingen is Maarheeze niet toegankelijk.

Park de Paauw, Backershagen en De Horsten
Rondleidingen door gidsen, een koetsrit over een deel van de parkenroute van Prins Frederik. U leert alles over de boeiende geschiedenis van onze landgoederen. Informatie zie website.

Bunkercomplex Rijksdorp
Het Bunkercomplex, toegankelijk via Van der Doeslaan 3, is dit jaar weer open. Laat u door gidsen meenemen langs 75 jaar militaire geschiedenis. Een spannend uitje voor jong en oud. Vanaf 6 jaar. Rondleidingen tussen 10.00u en 17.00u

Filmhuis Wassenaar
Het huis Voorlinden doet weliswaar niet mee aan Open Monumentendag, maar is het hele jaar toegankelijk als het restaurant van Museum Voorlinden. Het prachtige landgoed is recent opnieuw aangelegd door Piet Oudolf. Deze Nederlandse tuinarchitect geniet internationale faam door projecten als de ‘High Line’ in New York en recent de tuinen rondom Huis ten Bosch. Speciaal voor Open Monumentendag is de documentaire ‘Paradijs binnen handbereik’ geprogrammeerd over deze bijzondere tuinarchitect. Kaarten via www.obvw.nl

Boerderij Johanneshoeve
Deze prachtige historische boerderij aan de Oostdorperweg 208 is een nieuwe deelnemer dit jaar. De zeventiende-eeuwse opkamer is ondanks een brand in de vorige eeuw nog goed bewaard gebleven en dat is te herkennen aan een aantal details zoals de eikenhouten betimmering en een bedstee. Het is niet voor niets dat deze boerderij dit jaar is genomineerd voor de Monumentenprijs!