donderdag 08 december 2022

S Sport

Geslaagde 25ste editie Wassenaarse Zwemloop

Zondag 1 september jl. werd onder prima weersomstandigheden de door WZK Tri-Team georganiseerde Wassenaarse Zwemloop voor de 25ste maal gehouden. Zoals altijd, op de laatste zondag van de zomervakantie, werd met man en macht gewerkt om dit mooie Wassenaarse sportevenement weer tot een goed einde te brengen. Vele trouwe maar ook nieuwe sponsoren droegen hun steentje bij (waaronder deze krant!) en ook nu weer met de vele vrijwilligers die tevoren en op de dag zelf de handen uit de mouwen staken om er een mooie dag van te maken!
Er kwamen een kleine 200 deelnemers naar de Wassenaarse Slag, die meededen aan de lange afstand (1 km zwemmen en 10 km hardlopen) of de halve afstand. Ook was het weer mogelijk als duo in te schrijven. De jongste deelnemer was 16 jaar en de oudste deelnemer (die dit predikaat ook vorig jaar al had) 69 jaar. Er waren behalve Wassenaarders ook veel mensen uit de regio op af gekomen, er waren zelfs aanmeldingen uit Maastricht en Utrecht!

Met windkracht 4, gecombineerd met het gunstige weer - niet te warm, niet te koud - kregen de deelnemers goede omstandigheden voorgeschoteld. Door de stroming was het zeker wel een hele uitdaging voor sommigen om de boeien te ronden. Met behulp van de Wassenaarse Reddingsbrigade, die ieder jaar weer paraat staat, werd de veiligheid van iedereen op het water en het strand goed in de gaten gehouden. Het loopparcours ging zoals altijd via het strand en de mul-zand strandopgang richting de Ganzenhoek. Onderweg stonden de vrijwilligers klaar bij de verzorgingsposten. De vele toeschouwers werden op de hoogte gehouden door speaker Teun de Reede, in de regio zeer bekend van o.a. zijn verslagen voor de Leiden Marathon en het Zorg & Zekerheidscircuit. Speciaal voor deze 25ste keer was dit een primeur. De deelnemers werden allen met het grootste enthousiasme door hem onthaald aan de finish, wat zeer gewaardeerd werd.

In de Triatlon wereld wordt de Wassenaarse Zwemloop gezien als een perfecte voorbereiding op een triatlon. Zo bleek dat de winnaar van de hele afstand, Sven Strijk, Nederlands kampioen op de halve triatlon, deze wedstrijd ter voorbereiding deed op de (hele) Triatlon van Almere. In zijn kielzog finishten als tweede en derde resp. de ons wel bekende Ferdinand Oldeman en Christiaan Zandbergen, die ook bij eerdere edities prijzen in de wacht wisten te slepen. Op de hele afstand debuteerde het WZK (Zwemmen en Tri-Team) duo Max Lopez Cardozo en Teruska Llasaca, wat hen de eerste plaats en een zeer verdienstelijke tijd (binnen het uur) opleverde.

Bij de halve afstand was er ook succes voor Wassenaarder Menno van Valderen die naar de derde plaats bij de mannen snelde. Vermeldenswaard tenslotte is de tweede prijs die het jonge Wassenaarse duo Robin van der Meulen (zwemmen) en Stijn Terlouw (hardlopen) wisten te bemachtigen, een knappe prestatie van deze twee. Wethouder Zweerts de Jong reikte de prijzen uit en sprak haar bewondering uit voor de atleten, die op haar vraag wat nu het zwaarste stuk was op het voor iedereen uitdagende parcours, steevast antwoordden met “het paardenpad”.

Met de traditionele BBQ bij Strandpaviljoen Sport, die weer piekfijn in orde was tot besluit, kunnen we terugkijken op een geslaagde jubilieum-editie. Een groot compliment aan alle sponsoren en vrijwilligers, zonder wie dit evenement niet mogelijk zou zij geweest! Zie voor alle uitslagen en foto’s www.wassenaarsezwemloop.nl.

Foto: Christiaan Zandbergen (nummer 3 bij de hele afstand) , foto door Patricia van Veen

Een site met o.a. nieuws, achtergronden, meningen, ideeën voor, door en over Wassenaarders