dinsdag 04 augustus 2020

A Algemeen

Ik ben rijk met mijn volkstuin

Is een volkstuin wat voor mij?
Tuinieren is een actieve bezigheid waaraan je veel plezier kunt beleven. Het inrichten en bijhouden van het tuinhuisje en/of broeikas, samen

werken met de flora en fauna, oogsten van onbespoten groenten en bloemen, de frisse buitenlucht, sociale contacten, de gezelligheid zoals met elkaar koffiedrinken, dit alles kan veel ontspanning en voldoening geven.

Maar onderschat niet wat een volkstuin betekent. Het begint al in de winter met plannen maken voor het voorjaar. Welke zaden ga ik bestellen hoe deel ik de bedden op mijn tuin in, vruchtwisseling. Regelmatig onderhoud voorkomt dat de tuin verandert in een wildernis. Elk seizoen vereist zijn specifieke werkzaamheden, zoals spitten en mesten, zaaien en planten, onkruid wieden, harken, grasmaaien, snoeien, bladeren harken, oogsten van groenten, enz. Ook het huisje en/of broeikas vragen onderhoud zoals schoonmaken, schilderen, dakgoot en ruiten reinigen, sloot schoonhouden en nog veel meer.

Naast het bijhouden van de eigen tuin draagt elke volkstuinder bij aan het onderhoud van het tuinpark of doet werkzaamheden voor de vereniging. De vereniging kan alleen bestaan dankzij de inzet van ieder lid. Bijvoorbeeld het ’algemeen werk’, zoals de werkbeurt heet: 3 keer per jaar in groepen samen twee en een half uur werken op de zaterdagochtend aan het openbaar groen van het tuinpark. Dit kan per tuinpark verschillen.

Besef, voordat je aan een volkstuin begint, wat het inhoudt. Voor het onderhouden van een groenten of siertuin ben je snel tien uur per week kwijt, dit is jaarrond gezien. Bezoek eens een tuinpark, maak er een praatje met een volkstuinder, zij of hij kan je alles over tuinieren uitleggen.
Er komen regelmatig tuintjes vrij op een van de vijf tuinparken van de Wassenaarse Volkstuinders Vereniging, de Driesprong, het Kerkehout, Reijerlaan, Ruigelaan en Ter Weer.
Voor meer info zie onze website: wassenaarsevolkstuindersvereniging.nl.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief