Blauw-Zwart blijft in derde klasse en haalt opgelucht adem

29 mei 20192 minute read

De hoofdmacht van Blauw-Zwart is er in de allerlaatste competitiewedstrijd (uit tegen Nieuwkoop) in geslaagd om behoud van de derde klasse te bereiken. Het werd afgelopen weekeinde, na een enigszins droevig stemmende serie van weinig aansprekende wedstrijden, in een (alweer) weinig spraakmakende pot voetbal 1-1. Dat punt van het gelijke spel was net nodig. Want de concurrent voor de degradatie-nacompetitie (Zwammerdam) haalde nota bene de volle winst binnen tegen Reeuwijk.

De mannen van hoofdsponsor Lagerberg Verhuisgroep waren door trainer Jos van der Helm het veld ingestuurd met de boodschap rustig te blijven en de zenuwen in bedwang te houden. In de vertrouwde opstelling, met dit keer de jonge Bram Smit in de spits en Tom van den IJssel in de basis, bestormden de Wassenaarders het doel van Nieuwkoop . Dat leidde al in de twee minuut tot een eigenlijk niet te missen doelkans: vanaf ongeveer één meter voor de keeper van de tegenstander werd de bal tegen hem aan geramd. Het missen van een serie kansen door Blauw-Zwart was tekenend voor de eerste helft.

En alweer werd de tegeltjeswijsheid waarheid: als je zelf de kansen niet benut, dan benut de tegenstander die wel. Eigenlijk had een uit buitenspel-positie teruglopende Nieuwkoop-aanvaller moeten worden afgefloten in de 35e wedstrijdminuut. Maar dit gebeurde niet en uit de verwarrende rebound-situatie die daardoor ontstond knalde de Nieuwkoop-spits de bal naast de overigens weer voortreffelijke keepende Blauw-Zwart-doelman Azar Ghennem.
.
De Blauwen bleven zwoegen en het was in de twee helft in het zicht van het doel van de tegenstander weer stelselmatig: net niet. Positief was echter dat men erin bleef geloven. Wat naar later bleek te zijn de ontknoping en lijfsbehoud voor de ploeg van Lagerberg Verhuisgroep, speelde zich in de 66e minuut af. Was het voorzienigheid? Gerechtigheid? Of gewoon het geluk dat je afdwingt door keihard werken? Zeg het maar, in ieder geval schrok de doelman van Nieuwkoop zo van de voor hem opduikende, zojuist ingevallen Maxim Buijs, dat hij struikelde en een simpel weg te trappen bal aan zich voorbij zag hobbelen. Maxim Buijs kon de bal eenvoudig in het doel lopen en de trouwe groep supporters sprong een gat in de lucht!

Heel Blauw-Zwart kon opgelucht ademhalen na nog een spannende periode op weg naar het eindsignaal. Eind goed, al goed. Maar de spelersgroep heeft het zichzelf aan het slot van deze bizarre competitie wel erg moeilijk gemaakt.