zondag 17 oktober 2021

P Politiek

Handhaving is geen loze kreet

Wassenaarse VVD staat voor werkbare naleving regels en wetten
Wethouder Kees Wassenaar van Ruimtelijke Ordening heeft momenteel twee serieuze uitdagingen op zijn bord. De parkeerplaats bij Museum Voorlinden en Huize Ivicke eisen pragmatisch en effectief bestuur.

Museum Voorlinden
De meeste inwoners van Wassenaar zijn blij met Museum Voorlinden in ons dorp. Maar een grote, illegale aangelegde, parkeerplaats doet hier ernstig afbreuk aan. Pas nadat de Gemeente in april een dwangsom onder last opgelegde is het museum serieus op zoek naar mogelijke oplossingen. Dat is laat, omdat het vorige College het dossier twee jaar lang heeft laten liggen. VVD-raadsleden Ronke en Menken spraken voor de raadsvergadering van 21 mei met de buurtvereniging. “Wij willen niet dat auto’s kriskras door de hele buurt gaan parkeren. De buurt Binnen-Klingen zucht al onder de verkeersdruk van de sportverenigingen en de matige ontsluitingswegen. Om de parkeeroverlast in de buurt in de komende maanden te voorkomen heeft de VVD ingestemd met tijdelijk gebruik van de parkeerplekken, zonder de dwangsom onder last terug te trekken. Er is jarenlang uitgesteld zonder harde afspraken over een oplossing. Nu wordt er bewogen en komt een definitieve oplossing in zicht.”

Huize Ivicke
Bij dit rijksmonument liggen de kaarten helaas anders. De eigenaar heeft de reputatie vastgoed te laten verkrotten, zodat hij uiteindelijk lucratieve nieuwbouw kan neerzetten. Feit is dat diverse gemeenten al jarenlang procedures en rechtszaken tegen de eigenaar aanspannen. Het is blijkbaar heel moeilijk om bij eigenaren de wettelijke onderhoudsplicht af te dwingen. Bernard Menken is stellig: “We hebben in Wassenaar mondige inwoners met een sterke eigen wil. Maar deze eigenaar heeft aantoonbaar heel andere intenties dan de wet hem voorschrijft. In dit dossier moeten we niet dralen maar doorpakken en niet in dezelfde valkuilen trappen als de Gemeenten Noordwijk en Sluis”.

Bij Voorlinden heeft de Gemeente echt druk gezet om een volgende stap te kunnen zetten. De VVD heeft er vertrouwen in dat de eigenaar met omwonenden, Gemeente, Provincie en Dunea op constructieve wijze naar een definitieve oplossing gaat werken. Een paar kilometer verderop lijkt de eigenaar van Huize Ivicke weinig last te hebben van de krakers, die nu een klein jaar in de villa wonen. De VVD is tegen het kraken van andermans eigendom, hoewel wij met deze eigenaar geen medelijden hoeven te hebben. De Gemeente moet met een gedegen plan de verdere verkrotting stoppen en de toekomst van dit monumentale pand veiligstellen.