maandag 03 oktober 2022

E Events

Masterclass restaureren op De Paauw

Wassenaar - Vrijdag 9 november was Buitenplaats De Paauw in Wassenaar het toneel van masterclasses restaureren op locatie. Zo’n tachtig mbo-scholieren bouwkunde maakten kennis met het restauratievak. Aan het einde van de dag ontvingen de leerlingen een certificaat, uitgereikt door wethouder Hubert Schokker.

De toenemende interesse en waardering voor het behoud van monumenten brengt met zich mee dat oude restauratietechnieken en -kennis steeds meer aandacht krijgen. De dag begon met een gezamenlijke inleiding. Aansluitend volgde een gastles over monumenten en wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud en beheer. Daarna rouleerden de leerlingen langs de drie Masterclasses, die werden gegeven door ‘ervaren rotten’. Naast de masterclasses over dakconstructies en houtverbindingen in spanten maakten de leerlingen kennis met ambachtelijke technieken op basis van eeuwenoude recepten. Natuurlijk konden leerlingen zelf ook aan de slag: bijvoorbeeld met metselen, stukadoren, zink vergulden met bladgoud, stopverf maken en kalkmortel mengen en blussen. Met deze bruisende en leerzame dag op De Paauw hopen de organisatoren dat de leerlingen een goed onderbouwde en overtuigde keuze voor het restauratievak maken.

De restauratie van buitenplaats De Paauw wordt uitgevoerd als Restauratie Opleidingsproject (ROP). De Masters werden bijgestaan door de vakmensen, die op het restauratieproject werkzaam zijn. De leerlingen, de meesten jongens en een paar meisjes, volgen verschillende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4 bij ROC Mondriaan Den Haag, MBO Rijnland Leiden, ROC Scalda Goes en ROC West Brabant. Meer informatie: http://www.rop-nederland.nl/regios/regio-zuid-west of www.erfgoedopleidingen.nl