dinsdag 21 september 2021

P Politiek

Winkel openstelling op zondag: genoeg is genoeg!

Wassenaar - De CDA-fractie werd afgelopen dinsdag onaangenaam verrast door een mededeling van de burgemeester. Dit betreft de wens van de Bosrand om voortaan vroeger open te mogen dan toegestaan. Op dit moment wordt de openingstelling van 11 uur gedoogd. Het college blijkt naar aanleiding hiervan van plan om de huidige mogelijkheden voor winkels om op zondag open te zijn vanaf 12.00 uur, mogelijk verder te verruimen. De CDA-fractie, is hier om meerdere redenen tegen. We zijn geen voorstander van gedogen, we vinden de huidige mogelijkheden al ver genoeg gaan. We denken dat verdere verruiming ten koste zal gaan van de kleinere winkels, familiebedrijven en onze winkelcentra!

Verkeerde prioriteit
In de drie maanden coalitieonderhandelingen is volgens CDA-onderhandelaar Ronald Everard ook nooit over de zondagsopenstelling gesproken. “We hebben heel veel besproken en opgeschreven, maar helemaal niets over verruiming van de openstelling of zondagsrust. Dat geldt voor alle onderhandelaars van zowel VVD, HvW, D66, LW! en het CDA”. Het is volgens Ronald Everard vreemd, dat een college dat nog maar net zit en nog geen tijd heeft gehad om een collegeprogramma te maken, wel tijd heeft voor verruiming van de openstelling voor winkels op zondag. Wat het CDA betreft is dit de verkeerde prioriteit.

Politiek compromis koesteren
Nog maar twee jaar geleden is er met de grootst mogelijke moeite een compromis gemaakt tussen CDA, D66, PvdA, GL en een voorloper van LW! om te komen tot de huidige regeling voor de zondagopening. Voor het CDA-Wassenaar is dat een regeling die goed rekening houdt met de verschillende meningen en stromingen in ons dorp. En goed rekening houdt met de belangen van alle ondernemers in het dorp. Wassenaarders samen is niet voor niets het motto van het CDA-Wassenaar. Wij staan voor een dorp waar we rekening met elkaar houden en niet alleen maar voor onszelf gaan.

Handhaven en evalueren!
Het CDA betreurt het voornemen van het college. Voor het CDA is aanpassing van de regeling niet nodig, we zijn juist voorstander van handhaving van de huidige regeling. De nieuwe coalitie heeft niet voor niets extra geld uitgetrokken voor extra handhaving. Naast onze principiële overtuiging voor behoud van de zondagsrust, zijn er economische belangen. Er zou wat het CDA betreft een evaluatie moeten komen van de huidige regeling, waarin onder meer de volgende vragen aan de orde zijn:
• Wordt er hard genoeg opgetreden tegen overlastveroorzakers?
• Moeten de winkels niet gewoon dicht op feestdagen als: 1ste kerstdag, 1ste paasdag en 1ste pinksterdag?
• Wat doet een mogelijke verdere verruiming met de kleinere zelfstandige winkels en familiebedrijven in onze winkelcentra?
• Komen de andere winkels niet nog meer onder druk? Een euro kan maar een keer worden uitgegeven.
• Wat gaat dit betekenen voor de leegstand in onze winkelcentra?

Tot slot
Voor het CDA is de huidige regeling een verstandig compromis waar we zuinig op moeten zijn. Genoeg is genoeg. We zijn voorstander van een degelijke evaluatie van de huidige regeling. In de evaluatie moeten we ook meenemen wat de winkeliers en buurtbewoners vinden van een mogelijke uitbreiding. Pas na uitvoering van een deugdelijke evaluatie kunnen we ergens over praten. En natuurlijk moet er gewoon gehandhaafd worden door het college. Het CDA wil graag de komende weken horen wat u ervan vindt. Dat kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.