vrijdag 30 oktober 2020

K Kunst & cultuur

Meesterlijk viool | piano duo in WZC Adegeest

Wassenaar - Op 9 september speelden de violiste Klara Gronet en de pianist Antoni Lichomanow werken van Mozart, Faure, Prokofieff, Brahms, Penderecki en Szymanowski in een goed bezocht woonzorgcentrum Adegeest. Het begin van het concert begon het viool/duo met een sonate van Mozart (Sonata in G major KV 301). Mozart kan nauwelijks mozartiaanser klinken dan de vertolking door dit viool/piano duo. Er is iets magisch aan deze melodie. Schoonheid en vreugde was zeer herkenbaar en daarom was Mozart een genie. Klara Gronet leverde hier niets anders dan een meesterlijke uitvoering, maar omdat dit een pianovioolduo is en Antoni Lichomanow zijn deel perfect afleverde, trokken ze allebei de volle aandacht van het publiek! Het tweede stuk van Faure (Sonata in A major op.13) speelde Gronet meesterlijk begeleid door Lichomanow gevoelig en toch dynamisch, zacht en mooi.

Na de pauze gaf Robert Szreder van het Young Musicians Management een duidelijke toelichting op de stukken die daarna werden gespeeld. Allereerst speelde het duo van Serge Prokofieff (5 Melodien op.35 bis).
Vooral de viool was aan het einde van het stuk adembenemend. En ook hier overschreed het spel in schoonheid en expressie.
Vervolgens speelde het duo het stuk van Johannes Brahms ( Scherzo F.A.E.) Frei Aber Einsam:Vrij maar eenzaam.
Hierin profileert de violiste zich nu met ingetogen meesterschap in de Sonates voor piano en viool van Brahms. Met de pianist vormt ze een fraai uitgebalanceerd duo, dat met ambachtelijke toewijding, muzikale integriteit en beschaafde passie in de voetsporen van Brahms treedt.

Daarna volgde het werk van de Poolse componist Krzysztof Penderecki 3 Miniaturen (1959) dat 4 minuten duurde en vlak na zijn studie aan de Muziek Academie te Krakau had afgerond en hij voor zijn eerste composities internationale prijzen had ontvangen.

Tot slot speelde het duo een werk van de Poolse componist Karol Szymanowski de Nocturne and Tarantella op. 28. Wat was het dynamisch samenspel tussen de violiste en pianist fenomenaal en op het publiek een onvergetelijke indruk maakte.

De staande ovatie die het duo aan het slot kreeg was dan ook dik verdiend. Daarna volgde de rituele bloemenhulde door Jan Croon, voormalige voorzitter van de vrienden van Adegeest. Als dank speelde het duo een toegift: een fantasie van de bekende opera van G. Rossini "de barbier van Sevilla. Zo kwam er een einde aan een zeer genietbaar concert in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium 'Geef Adegeest vleugels'.
In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder: “Wat een geweldige middag; Geweldig spel; Virtuoos”.
Gehoord: 09/09/2018 violiste Klara Gronet en de pianist Antoni Lichomanow te Voorschoten.
Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ zal plaatsvinden op 14 oktober met de cellist Frank Wakelkamp en claveniste Ursula Dutschler.