dinsdag 30 november 2021

K Kunst & cultuur

Antwoord op het onbehagen?

Wassenaar - Cursus rond de serie ‘Onbehagen’ van Bas Heijne door Jilles de Klerk en Marthe de Vries. Donderdagavond 4 oktober, 18 oktober en 1 november. 2018. Er is een middagcursus van 15.00 tot 17.00 uur en een avondcursus van 20.00 tot 22.00 uur. Lokatie (onder voorbehoud) Messiaskerk, Zijllaan 57 Wassenaar

Wij leven in roerige tijden: veel van wat wij voor vanzelfsprekend hielden is dat niet meer. De grote idealen van de Verlichting – gelijkheid, vrijheid en broederschap – staan o.a. door digitalisering en mondialisering onder druk. Auteur en NRC-columnist Bas Heijne zocht in zijn vierdelige tv-serie naar de oorzaken van deze veranderingen. Het werden vier kritische beschouwingen over wat er in onze tijd gaande is. Maar de titel van de serie, ‘Onbehagen’, stelt ook de vraag of er een antwoord is op deze ontwikkelingen.

In deze cursus van drie middagen respectievelijk avonden, zullen delen van de serie van Heijne bekeken worden, maar zullen wij met elkaar ook op zoek gaan naar een antwoord. Heijne zelf gaf al een verrassend antwoord in de ‘Bergrede’ die hij hield in de Bergkerk in Amersfoort.

Begeleiders zijn ds. Marthe de Vries en ds. Jilles de Klerk. Toegang € 20,00.
Opgave (voor 20 september): Marthe de Vries, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-22325913

roots. “Ik woon als het ware op christelijke grond. In de muziek, de beeldende kunst en de literatuur kom je voortdurend verwijzingen naar Bijbelverhalen tegen. Waarom lees ik wel over Boeddha of interviews met wijze goeroes en weet ik weinig van de Bijbel?”, vroeg ik me af. “En is er misschien een nieuwe manier om naar die oude verhalen te luisteren, een nieuwe manier van lezen?”

Inez klopte aan bij haar broer Jos, die theoloog is en van het vertellen en opnieuw uitleggen van Bijbelverhalen zijn beroep heeft gemaakt. Samen reisden ze naar het eiland Iona. Daar lazen ze verschillende Bijbelverhalen opnieuw. Het leidde tot een prachtig geïllustreerd boek: ‘Rebible- ontdekking van vergeten verhalen’.

Over de herontdekking van de Bijbel komen Inez en Jos van Oord op donderdag 11 oktober vertellen. Deze avond is een coproductie van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar met de Koorruïne-avonden van de PKN Wassenaar en de Bibliotheek Wassenaar.