donderdag 05 december 2019

A Algemeen

Aan de slag met ontwerp openbare ruimte Dorpshaven

Wassenaar - Voor de herinrichting van de openbare ruimte van de Dorpshaven en het havenkanaal is landschapsarchitect Dijk&co geselecteerd om het ontwerp te maken. Deze klus zullen zij oppakken samen met het ontwerpteam, dat bestaat uit inwoners en ondernemers uit de Dorpshaven, en de gemeente. Eind februari hebben in totaal vier landschapsarchitecten een presentatie gegeven aan ontwerpteam en gemeente. Dijk&co kwam hierbij als beste uit de bus op zowel kwaliteit als prijs.

In de beoordeling is onder andere gekeken naar ervaring in gebiedsvernieuwing in co-creatie met de omgeving, duurzame werkwijze en toepassing van duurzame materialen en ervaring met parkeeroplossingen. Dijk&co scoort goed op deze punten, biedt een aantrekkelijk financieel plaatje en heeft een goede klik met het ontwerpteam.

Ruimtelijk kader
Vorig jaar is de gemeente gestart met het traject om van de dorpshaven weer een aantrekkelijke plek te maken. Er is een ruimtelijk kader vastgesteld door de gemeenteraad, dat als basis dient voor de herontwikkeling. Ontwerpteam, gemeente en Dijk&co zijn nu aan zet met het maken van het ontwerp.

Co-creatie
Het inrichtingsplan zal in drie ronden worden gemaakt, van schets- naar eindontwerp. Het resultaat wordt uiteindelijk door Dijk&co en het ontwerpteam aan de omgeving en raadsleden gepresenteerd. Het is vervolgens aan de gemeenteraad om het ontwerp vast te stellen. Bij het ontwerpen wordt rekening gehouden met de vier deelgebieden van de haven en het havenkanaal, met elk hun eigen functies en karakter: de kop van de haven, De Werven, Hofcampveld en de Wassenaarsche Wetering.

Levendige haven
Het is al jaren een wens in Wassenaar om de Dorpshaven aantrekkelijker te maken. Deze beeldbepalende plek heeft alles in zich om een van de hotspots van Wassenaar te worden. In dit unieke dorp midden in de Randstad is al een kleurrijk palet aan voorzieningen: het strand, het groen, goede sportclubs, een bloeiend cultureel leven, een gezonde mix van horeca en winkels. Het is belangrijk om deze menukaart, nu en in de toekomst, aantrekkelijk te houden. Zo wordt samen met winkeliers en pandeigenaren een impuls gegeven een het centrum van Wassenaar. Het is mooi als het havengebied en het centrum elkaar straks versterken. De haven moet een plek worden waar je straks langs het water op een terras kunt zitten of met een huurboot het water op kunt gaan. Een plek waar startende ondernemers elkaar kunnen inspireren in een bedrijfsverzamelgebouw. Kortom, een plek aan het water waar Wassenaarders én bezoekers graag hun tijd doorbrengen.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief