zaterdag 18 januari 2020

K Kunst & cultuur

Dinsdag 6 januari 2018 'Chinese Export Paintings’, door Marie Claire Valck Lucassen

Wassenaar - In de eerste lezing van het nieuwe jaar staat de Chinese exportschilderkunst centraal. Dit is een specifiek schildergenre dat is ontstaan in de loop van de 18de eeuw. Chinese schilders gingen in die periode Chinees porselein, schilderijen en tekeningen specifiek vervaardigen voor de export naar het westen. Deze verschilden sterk van de traditionele Chinese schilderkunst wat betreft onderwerpen, techniek en materiaalkeuze. De Chinezen speelden in op de vraag van Westerse kooplieden en schilderden thema’s als havengezichten, natuur en het dagelijks leven. In de Chinese traditie stond meer het kalligraferen van bijvoorbeeld teksten van dichters meer centraal. Chinese exportschilderkunst was lang een ondergewaardeerd genre. Sinds 1949 groeit het besef dat het een unieke kunstvorm is en krijgt het een plaats in de Chinese kunstgeschiedenis.

Marie Claire Valck Lucassen heeft op veel plaatsen in de wereld gewoond, waaronder in Azië. Hier ontstond haar fascinatie voor Aziatische kunst. Ze studeerde kunstgeschiedenis en was gids in het Asian Civilisations Museum en het Peranakan Museum in Singapore. Nu verzorgt zij rondleidingen in onder meer het Mauritshuis, Museum Voorlinden en het Gemeentemuseum in Den Haag. Ook geeft ze lezingen en cursussen over Aziatische kunst en andere cultuurhistorische onderwerpen.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

The Arts Society The Hague (hiervoor DFAS The Hague), is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief