dinsdag 26 maart 2019

P Politiek

HartvoorWassenaar: De mooiste gemeente. Yes!

Wassenaar - Wassenaar is dit jaar uitgeroepen tot de mooiste gemeente van Zuid-Holland en een van de mooiste gemeentes van Nederland. Hebben de Wassenaarders zelf gedaan door de tientallen jaren heen. Het is fijn wonen in Wassenaar. We realiseren het ons niet iedere dag, maar als je er even bij stilstaat, dan weet je het weer. Mooi groen, goede scholen, vlak bij strand, niet verstedelijkt, behoorlijk veilig, en nauwelijks sociale spanningen.

Een landgoed aan zee, omringd door groene grachten ten noorden, oosten en zuiden. De verstedelijking van de gemeentes om ons heen is gestopt bij die groene grachten. Een groene oase in het midden van de randstad.

En de vraag is: hoe kun je dat behouden? Zou een fusie met Den Haag helpen? Of met Voorschoten?

Onlangs was in het nieuws het onderzoek: “de Brede Welvaartsindicator”. Daarin werd aangegeven dat de hoogste welvaart werd beleefd in Noord Drenthe. Op de voet gevolgd door Zuid-Limburg. Gezonder, veiliger, financieel beter en gelukkiger dan de Randstad. Welvaart in de breedste zin.

Wassenaar heeft dat ook. Iedereen, maar dan ook iedereen, in Wassenaar beleeft die welvaart.
En de vraag is: hoe kun je dat zo goed als mogelijk in Wassenaar behouden?

Wij, HartvoorWassenaar, zijn van mening dat een fusie, met wie dan ook, Wassenaar niets brengt.
We vragen het iedereen die we tegen komen, maar niemand wil de zelfstandigheid van Wassenaar kwijt.

Maar de ambities van de provincie zijn anders. De provincie bestookt ons met kreten: we moeten groot denken, we moeten modern denken. In Zuid-Holland moeten we de komende 30 jaar minstens 230.000 woningen bouwen. (dit zijn letterlijke citaten).

Maar wel vervelend, de Wassenaarse bevolking werkt niet mee. Dus moet iets bedacht worden.
En dus wordt, zonder de Wassenaarse raad er bij te betrekken, maar wel in overleg met de provincie, een “onderzoek” gehouden in Wassenaar. Een “onderzoek” naar de “bestuurlijke toekomst” van Wassenaar.

We hebben de vragenlijst voorgelegd aan specialisten op dit gebied. Hun eerste reactie was: Welke conclusie wil je dat we voor je opschrijven. Met andere woorden, een onderzoek wat alleen de onderzoeker zal helpen, ofwel de provincie.

Tijdens de volgende raadsperiode zal de beslissing vallen over de toekomst van de Wassenaarse zelfstandigheid. In eerste instantie besluit de raad er over. Dus de komende verkiezingen gaan echt over de zelfstandigheid van Wassenaar. Gelukkig kunnen de Wassenaarders zich vervolgens ook uitspreken via een referendum. En dan wordt het spannend: wat beslissen ze dan in Den Haag.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans.