dinsdag 30 november 2021

E Events

GreenWoods Jolly WinterWonderLand Christmas Fest

Wassenaar - In prachtige met kerstversiering verfraaide rijtuigen met een zware trekpaarden met bellentuig (jingle bells) wordt een vrolijke rit gemaakt met aan het slot een gezellig samenzijn in de Jachtzaal en Tuigenzaal van In 't Groene Hout in Wassenaar.

De zalen zijn sfeervol versierd met een grote hoeveelheid kerstbomen. In en om dit feeërieke Kerstbos zingen de GreenWoods Jolly WinterWonderLand Christmas Festival Singers elke dag hun programma "an American Christmas". Er zijn er goodies, zoals warme kruidenwijn en Duitse Lebkuchen bij een knapperend houtvuur op de Stoeterij.

Er zijn kerstdiorama's met muziek. Miniatuurdorpjes en "fairs" in sneeuwlandschappen

Op sommige dagen wordt de mystieke Midwinterhoorn geblazen. Alleen in het "Midwinter"-seizoen (vanaf de Advent tot Driekoningen) is het, volgens tradities die teruggaan tot de Germaanse joelfeesten, toegestaan het eeuwenoude, sonore, klagelijke en mistroostige geluid te laten horen van de Midwinterhoorn. De hoorn wordt geblazen om de midwinter, de zonnewende, te vieren en om de boze geesten, de "witte wieven", de tovenaars, spoken en "Derk de Beer", een geest op een everzwijn, te verjagen.

Wodan, de Germaanse oppergod, rijdt in deze tijd zijn "Wilde Jacht" door de lucht met zijn leger van de "Andere Wereld", de voorouders, en jachthonden. Hij jaagt op de wolf Fenrir die de zon zou opslokken waardoor het donker zou blijven. Vandaar wordt ook wel gesproken over de "Wolfstijd". Ook de godin Holda, Vrouw Holle, was er bij, die de levenden beschermde en doden toedekte.

De "kruier moest het joelrad weer in beweging zetten", de zon doen herrijzen en de natuur herleven. Het wagenwiel met brandend stro, het mytische vuurwiel, moest rollen om de mensen gerust te stellen.

In de oorlog zou er tussen boerderijen in het oosten van het land ook wel geseind zijn als er onraad was, zoals razzia's die gevaar opleverden voor de onderduikers.

In de 17e en 18e eeuw werd de hoorn ook wel gebruikt om te waarschuwen voor controles op "paapse stoutigheden", de schuilkerkjes, als er hulp nodig was of om smokkelaars te waarschuwen.

Op de dagen is een steeds wisselend programma, waaronder een bezoek aan kerstkasteel Oud-Wassenaar.

17/21/22/23 december 2017. € 17,50/persoon € 12,50 kinderen onder 12 jaar. Informatie/bestellen op http://www.green-woods.net/webshop/