zaterdag 18 september 2021

P Politiek

Democratische Liberalen Wassenaar (DLW); Veel meer dan een lokale partij……

Wassenaar - Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is de lokale partij DLW in Wassenaar de op 4 na grootste bestaande partij, na VVD, CDA, D66 en GL. DLW is dan ook geen “one issue” partij maar een partij die alle belangen van onze inwoners behartigt. Maar DLW is veel meer dan alleen een lokale partij

Onze fractievoorzitter Ben Paulides heeft de afgelopen jaren samenwerking gezocht met diverse fracties van lokale partijen in onze provincie. Dit alles met als doel om te komen tot een provinciale partij om de lokale belangen in de provincie Zuid Holland te behartigen. Ruim 30% van de kiezers stemmen op een lokale partij maar in onze provincie was er van de lokale partijen geen vertegenwoordiging in de Provinciale Staten en dus ook niet in de 1e kamer.

De provincie besluit over steeds meer zaken die plaatselijk veel effect hebben. Hierbij valt onder andere te denken aan de besluitvorming rond de bestuurlijke toekomst van Wassenaar, de plaatsing van windmolens, de bebouwing op voormalig vliegveld Valkenburg, het natuurgebied De Hollandse Duinen of het aanpakken van de vervuiler van ons drinkwater met GenX om maar wat voorbeelden te noemen.

Ook voor de aanleg van de zwaar gewenste ondertunneling van de Rijksstraatweg is de provincie een belangrijke partner. Helaas strekt de invloed van de meeste lokale partijen op dit moment slechts tot de gemeentegrenzen.

De samenwerking van lokale partijen op het meer regionale vlak heeft nu al zijn diensten bewezen. Er werd informatie uitgewisseld en er werden bijeenkomsten georganiseerd.

Er is een lokale partijen app en een lokale fractievoorzitters app met gemeentegrens overschrijdende informatie die van lokaal belang kan zijn. Daarbij worden er standpunten tussen lokale partijen in de regio afgestemd. Onder andere bijvoorbeeld over Avalex, de MRDH, ontwikkelingen bij politie en brandweer, de drinkwatervervuiling met GenX etc.

DLW wil niet alleen lokaal mede bepalen wat er in onze gemeente gebeurt maar DLW wil ook de ontbrekende rol van lokale partijen op provinciaal niveau veranderen. “De kracht om als lokale partijen in de provincie te willen komen ligt in het feit dat we van onderaf besluitvorming kunnen beïnvloeden,” zegt DLW fractievoorzitter Ben Paulides tevens initiatiefnemer/bestuurslid van de Verenigde Lokale Partijen Zuid Holland (VLPZH). “De problemen die lokaal spelen kunnen wij ter sprake brengen en agenderen in de provincie. Dit in tegenstelling tot landelijke partijen die vaak van bovenaf opgelegd krijgen welke besluiten genomen moeten worden. De lokale belangen worden hier in vergeten. Daar willen wij voor opkomen.”

Inmiddels is het bestuur van de Verenigde Lokale Partijen Zuid Holland (VLPZH) uitgebreid tot 5 personen. Hoe meer lokale partijen zich na de raadsverkiezingen als lid aansluiten bij de Verenigde Lokale Partijen Zuid-Holland (VLPZH), hoe meer invloed de partijen kunnen krijgen in de provincie. “Met een brede lokale achterban kunnen we echt opkomen voor onze lokale inwoners” aldus Ben Paulides.

De initiatiefnemers van “eerste uur” kwamen van lokale partijen uit oa de volgende plaatsen; Albrandswaard, Kaag en Braassem, Katwijk, Korendijk, Lansingerland, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Nissewaard, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Papendrecht, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam, Rozenburg, Teylingen, Waddinxveen, Wassenaar, Zoetermeer, Zwijndrecht.

Hieruit is inmiddels “een kernteam” gevormd. Het “kernteam” moet bekendheid geven aan deze vereniging van lokale partijen en dit na de gemeenteraadsverkiezingen breder uitrollen bij de lokale partijen binnen onze provincie. Hiervoor is het kernteam van ca 20 personen samengesteld. Eerste doel is dan actief nieuwe leden voor de VLPZH te gaan werven in aanloop naar de Provinciale Verkiezingen in 2019. Vervolgens moet dan met alle leden het definitieve verkiezingsprogramma opgesteld gaan worden met als uiteindelijk doel; Meedoen aan de Provinciale Verkiezingen in 2019. Een bijkomend voordeel van de samenwerking is dat de deelnemers nu beschikken over een enorm netwerk van ervaren (ex) wethouders en (ex) burgemeester

Uitsluitend lokale politieke partijen kunnen lid worden van de VLPZH dus geen individuele personen. Mochten lokale partijen in de regio dit (lokale) bericht lezen dan zijn zij van harte uitgenodigd om te reageren op deze uitnodiging door een mail te sturen naar de secretaris Ben Paulides van VLPZH (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Meerdere partijen in de regio hebben reeds te kennen gegeven zich ook te willen aansluiten.

Ofschoon DLW in Wassenaar door de lokale partijen WWW en Passie werd uitgesloten van samenwerking op lokaal niveau in Wassenaar nodigt secretaris Ben Paulides van VLPZH zowel WWW, als Passie van Wassenaar en Hart voor Wassenaar uitdrukkelijk uit om op provinciaal niveau samen te werken.

De nieuwe samenwerkende partij van WWW en Passie zal echter als aspirant lid nog even moeten wachten totdat zij echt actief zijn op lokaal niveau alvorens zij zich als lid kunnen aansluiten bij VLPZH. Een lid van VLPZH moet actief zijn als politieke partij op lokaal niveau.