dinsdag 30 november 2021

K Kunst & cultuur

Maria Sibylla Merian: ‘Illustrator, Scientist and Explorer’ door Twigs Way

Wassenaar - Centraal in deze DFAS-lezing staat één van de meest bijzondere vrouwen van de 17e eeuw: De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717). Maria Sibylla werd geboren in een familie van kunstenaars, maar raakte gefascineerd door de levenscyclus van rupsen en motten. Met achterlating van haar huwelijk en haar werk als een succesvol bloemenschilderes, vertrok ze naar Suriname om de curiositeiten te onderzoeken van de tropische flora en fauna. Dit resulteerde in de beroemde 'Metamorphosis Insectorum Suriname'. Haar illustraties zijn nog altijd populair bij verzamelaars en vorstenhuizen van Europa. Ook haar wetenschappelijke waarnemingen oogsten tot vandaag de dag veel lof bij de huidige wetenschappers.

Twigs Way deed een doctoraat over het parklandschap van de Middeleeuwen tot de achttiende eeuw. Vervolgens verzorgde ze colleges over de geschiedenis van tuinen voor Universiteit van Cambridge. Ze houdt zich op verschillende manieren bezig met het historische landschap, zoals het geven van lezingen, het doen van onderzoek, het schrijven van boeken en het ontwikkelen van landschap beheerplannen. Ook is ze gefascineerd door de geschiedenis van de vrouwelijke ‘tuinmannen’ en kunstenaressen.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang plus andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.