woensdag 30 september 2020

E Events

Previous Next

Rijnlandslyceum en Adelbert College grijpen naast finaleplaats NK Debatteren voor Scholieren

Wassenaar - Vrijdag 11 november kwamen de eerste 40 scholen in actie op voorronde 1 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De leerlingen gingen het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, waaronder over docenten die lhbt’er zijn of steunbetuigingen van beroemdheden slecht zijn voor de democratie. Het Rijnlandslyceum en het Adelbert College, beide uit Wassenaar, behaalden de 38e en de 19e plek.

Op 26 november en 2 december vinden voorronde 2 en 3 plaats en proberen de andere 80 scholen zich te plaatsen voor de finale. In totaal gaan er 30 scholen door naar de finale 21 januari op de Universiteit Utrecht.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht, StudentsPlus en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is huidig debatkampioen Utrechts Stedelijk Gymnasium. Het USG zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Stellingen
De scholieren konden de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals vaccineren, de Amerikaanse verkiezingen en treitervloggers. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s niet uit de weg.’’

De leerlingen debatteerden deze voorronde over de volgende stellingen:

§ Docenten die lhbt’er zijn moeten op school verplicht uit de kast komen
§ Het moet verboden worden voor chatdiensten (zoals Whatsapp en Facebook Messenger) om end-to-end encryptie toe te passen
§ Steunbetuigingen van beroemdheden aan politici zijn slecht voor de democratie*
*Improvisatiestelling

Succesformule
Het is het 19e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief