donderdag 02 december 2021

K Kunst & cultuur

Trio 258 in woonzorgcentrum Adegeest

Wassenaar - Een druk bezocht woonzorgcentrum Adegeest was op zondagmiddag 13 november het toneel van het klassieke concert waar Trio 258 optrad. Het Trio bestond toevallig die dag 1 jaar en is samengesteld uit violist Eduardo Paredes Crespo, cellist Leonard Besseling en pianiste Lestari Scholtes. Zij speelden een zeer aantrekkelijk, maar ook gevarieerd programma met werken van Mozart en Rachmaninoff. Nog geen twee weken geleden speelde het Trio succesvol in Kasteel Duivenvoorde.

Het concert begon met het pianotrio in G van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij schreef het trio tijdens het hoogtepunt van zijn carrière in Wenen, vlak na de première van Le Nozze di Figaro. In totaal schreef Mozart slechts zeven pianotrio's, allen niet vaak te horen op het concertpodium. Het trio in G was speels en energiek, met een gedragen en dramatisch middendeel.
Rachmaninoff schreef zijn tweede pianotrio in zijn twintigste levensjaar, nadat zijn goede vriend en mentor Pjotr Iljitsj Tchaikovsky was overleden. De jonge Rachmaninoff liet zich duidelijk door het monumentale pianotrio van Tchaikovsky inspireren; groots en melancholisch, volop droefenis en smart. Net zoals Tchaikovsky schreef Rachmaninoff ‘To the memory of a great man’ boven de eerste maten van het trio.

Evenals in Kasteel Duivenvoorde was dit Trio een wonder van gratie en evenwicht. De viool, cello en piano bevonden zich van nature op elkaars terrein en het Trio was niet vanzelfsprekend. De toon was zacht, niet scherp en de instrumenten speelden niet in de hoogste regionen, maar haalden werkelijk het beste in elkaar naar boven. Ze streefden niet naar een totale versmelting maar bleven alle drie stevig overeind. In het elkaar uitdagen gingen ze tot het uiterste. Hun grote precisie stond nergens de expressie in de weg. Door en door muzikantesk speelplezier. De werken van Mozart en Rachmaninoff kregen de frisheid terug. Geen kale klanken maar mildheid, gedoseerd vibrato en de volle smaak van rijpe vruchten.

Het enthousiasme van het publiek werd duidelijk in het lange applaus, ook toen Pieter Bos, de secretaris van de vrienden van Adegeest, het Trio met bloemen beloonde. Zo kwam er een einde aan dit zondagmiddagconcert in het inmiddels bekend geworden podium van Adegeest dat recht doet aan het adagium ‘geef Adegeest vleugels’. Het Trio gaf de muziek vleugels.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder "Het was geweldig erbij te zijn. Komen zeker terug, heel erg bedankt; In alle opzichten meer dan fantastisch!! ; ontroerend en geweldig ".

Concert: Het Trio. Gehoord: 13/11/2016 Adegeest Voorschoten