woensdag 30 september 2020

E Events

Pioniers in China : het Rijnlands gaat naar Xiamen!

Wassenaar - Op 12 oktober vertrekken 14 leerlingen Chinees van het Rijnlands Lyceum Wassenaar (RLW) naar China voor een 10-daagse uitwisseling met een Chinese school. Reisdoel is Xiamen; een middelgrote stad (6 miljoen inwoners) in het zuidoosten van China, ver van de gebaande paden zoals Beijing en Shanghai waar de meeste scholen op uitwisseling gaan. Ook voor de partnerschool , de Fujian Tong’An No. 1 Middle School, is het een hele belevenis omdat het voor het eerst is dat er een Nederlandse school in Xiamen op bezoek komt. De school heeft een geweldig programma voor het RLW opgezet.

De leerlingen volgen lessen op school en doen ook mee met typisch Chinese zaken als het hijsen van de vlag op maandagmorgen, een sportdag, een feestmiddag met zang en dans. Bijzonder is dat elke leerling een Chinese buddy krijgt en bij deze buddy thuis verblijft. Zo is een echte culturele onderdompeling gegarandeerd. Ook kennismaken met het land en de maatschappij is een aspect: een uitstapje naar het platteland met verblijf in een tulou (een clanhuis) staat ook op het programma. En natuurlijk is dit een unieke mogelijkheid voor de leerlingen om het geleerde Chinees in de praktijk te brengen!

Het gaat om de eerste lichting leerlingen die in 2013 op het Rijnlands Lyceum Wassenaar met het vak Chinese Taal en Cultuur startten. Zij volgen het vak Chinees voor het vierde jaar. Volgend jaar zullen zij verder gaan met pionieren en als eersten op het RLW eindexamen Chinees gaan doen.

De Fujian Tong’An No. 1 Middle School is een gerenommeerde school met 3200 leerlingen waarvan 80% aan top universiteiten in China komt te studeren. Tijdens het aankomende bezoek zal een Memorandum of Understanding tot samenwerking getekend worden. Het is de bedoeling dat de Chinese leerlingen in het voorjaar naar Wassenaar komen en dat de uitwisseling een structureel karakter krijgt. Op deze manier wordt met recht inhoud gegeven aan het vak Chinese Taal en Cultuur, waarbij zowel het leren van de taal belangrijk is als wel het opdoen van interculturele competenties.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief