woensdag 30 september 2020

K Kunst & cultuur

Expositie galerie in de molen 20 augustus t/m 18 september 2016

Wassenaar - Schilderijen van Dons van der Gronden-Deppe en beelden en tekeningen van Judith Heinsohn in Galerie in de Molen. Dons van der Gronden-Deppe werkt al heel lang als kunstenaar. In haar appartement is dat goed te zien aan de vele werken in textiel, acryl en olieverf. Zorgvuldig haar woorden kiezend vertelt Dons over een levensloop waarin haar kunst een hoofdrol speelt.

Het plein air schilderen in de duinen is vervangen door een werkwijze van buiten kijken en bepalen welk onderwerp een nieuwe uitdaging vormt. Daarna zijn foto’s ondersteunend bij het werken aan een schilderij op papier of doek. In de schilderijen zijn ruimte en vrijheid bepalende thema’s. In prachtige kleurstreken zet Dons de natuur, het bos of een stokroos op een heel eigen wijze neer. Wie haar collages en portretten in textiel kent ziet in haar schilderijen een sprookjesachtige geheimzinnige natuur, trefzeker in krachtige streken geschilderd. Een puur gebruik maken van de verf.

Dons signeert met Deppe, haar meisjesnaam en doet dat ter ere van haar vader die ook kunstenaar was.

Ooit opgeleid aan de Koninklijke Academie te Den Haag volgde Dons zo haar eigen weg. En dat ook nu nog op haar respectabele leeftijd. Want schilderen dat is iets dat moet, aldus Dons. En het maakt dat ze zich goed voelt. Het kijken, het kiezen van het onderwerp en dan het spel met kleuren. Het blijft haar bezighouden. De kijker zal verrast worden door het groot aantal werken dat Dons als talentvol kunstenaar de wereld laat zien.

Judith Heinsohn kijkt als beeldhouwer naar de beweging en de lichaamshouding van de mensen om haar heen. Ze voelt de gezichten als ze ernaar kijkt, tast in gedachten met haar handen of penseel de lichamen af. Gefascineerd zoekt ze naar het kwetsbare en vergankelijke van het menselijke lichaam aan de ene kant en naar het trotse en vruchtbare aan de andere kant. Met de vrouw als uitgangspunt ontstaan beelden die eruit zien of ze de eeuwigheid hebben doorstaan en van plan zijn dat nog lang te doen.

In de meest recente reeks beelden speelt het integreren van scherven een grote rol. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk een contrast te creëren tussen het gladde, geglazuurde van de scherf en de opengebarsten, doffe huid van de klei. Enerzijds levert de bestaande vorm en de kleur van de scherven een beperking op, anderzijds dwingt dit werkproces de kunstenares tot meer abstrahering in haar werk. Vaak ontstaat de inspiratie voor een nieuw kunstwerk al tijdens het werken aan een andere.

Ook in Heinsohn’s tweedimensionale werk hanteert zij een eigen beeldtaal. Behalve met Oost-Indische inkt tekent de kunstenares met dezelfde Afrikaanse klei, waarmee zij veel van haar beelden boetseert. De rode aarde geeft de modellen een natuurlijk en warm karakter. Door gebruik te maken van een geraffineerde collagetechniek ontstaat een wisselwerking tussen de kleuren van het gescheurde papier en de inkt, die als in een rivierbed zijn sporen achter laat.

De expositie wordt geopend op zaterdag 20 augustus om 16 uur. Beide kunstenaars zijn op deze dag en de zondag erna aanwezig in de Galerie. Op vrijdag 26 augustus is er een Kunstcafé om 17 uur. De kunstenaars vertellen hoe hun werk tot stand komt in de vorm van een interview met Peter de Rijk, recensent. Daarna is er gelegenheid vragen te stellen en draagt Ezra de Haan gedichten voor. U bent van harte welkom. Meer informatie over de Kunstgroep en haar leden vindt u op de website www.kunstgroepwassenaar.nl

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief