dinsdag 30 november 2021

K Kunst & cultuur

Carnavale di Venezia in wzc Adegeest

Wassenaar - Concertpianiste Laura Balicov en de altviolisten Oksana Mukosii en Kardelen Buruk speelden op 12 juni in woonzorgcentrum Adegeest een klassiek concert. Voor de pauze vertolkten zij werken van Brahms, Hindemith en Bridge Lament en na de pauze Vieuxtemps, Boelo de Smit en Paganini-Kugel.

Vrolijkheid en plezier
Het spel was een en al vrolijkheid en plezier. Mukosii en Balicov opende het concert met een sonate van Brahms (Sonate voor altviool en piano op.120 , F -minor . 1). Zij brachten veel muzikale elementen in dit meesterwerk. Om de schoonheid van elke afzonderlijke noot te horen volgden zij het langzame tempo.

Lyriek van Hindemith sfeerbepalend
Vervolgens bewees Mukosii met haar solospel dat de lyriek bij Hindemith nog steeds de sfeer bepaalt (Sonate voor altviool solo op.31 , # 4 . Eerste beweging).Bovendien was in elke noot te horen dat zijzelf een uitstekende altviolist is. Het wordt tijd deze verrassend mooie muziek na het Hindemithjaar van 2013 eens echt te omarmen. Nog voor de pauze werd met het gevarieerd werk van Frank Bridge "Lament" door de altviolisten uitgevoerd waarin van alles te beleven viel. Daarbij stond de persoonlijke stem van de altviool steeds weer centraal.

Vieuxtemps
Na de pauze soleerde Mukosii het werk van Vieuxtemps (Capriccio voor solo viola op.9) . Het is een van de absolute meesterwerken in de literatuur voor de altviool. Dat was een mooi voorbeeld van het romantische virtuoze werk en eerbetoon aan Paganini. Vervolgd werd met Boelo de Smit , " Corp " voor twee altviolen. Dit mooie stuk was door een Rotterdamse student speciaal gecomponeerd voor beide altisten. Ten slotte speelde Oksana Mukosii en Laura Balicov Paganini-Kugel Carnavale di Venezia (Carnaval van Venetië).Het duo bewees dat vrolijkheid en plezier in hun spel ook in dit stuk geheel tot zijn recht kwam.

Daarna werd het gelegenheidstrio volgens de traditie door Clarine van Wessem, de wijkmanager van Adegeest, met bloemen beloond.

Beatles als toegift
Een bekend liefdeslied van de Beatles speelden de twee altviolen ten slotte als toegift voor de toehoorders. Zo kwam er een einde aan het zondagmiddagconcert.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder " Bedankt voor de mooie muziek"Heel bijzonder samenspel"
"Het was een verassend concert: Fascinerende muziek van Boelo de Smit en het arrangement van Frank Bridge was zeer apart. Een surprising afternoon." Weer van genoten, Bedankt".

Concert: klassiek concert door het gelegenheidstrio, gehoord op 12/06/2016 in Adegeest Voorschoten