donderdag 02 december 2021

N Nieuws

Meissen Porcelain: a history of the 'white gold of Saxony’

Wassenaar - Augustus de Sterke en Johan Friedrich Böttger slaagden erin, ondanks financiële en technische problemen, om rond 1710 een nieuw type porselein te produceren. Ambachtslieden gebruikten dit materiaal voor prachtige tafeldecoraties, serviezen en beeldjes van dieren en mensen. Meissen porselein of ‘Meissen China’ is het eerste ‘harde’ porselein dat in Europa werd geproduceerd. Het logo van het gekruiste zwaard werd in 1720 geïntroduceerd om echt Meissen van namaak te kunnen onderscheiden. Ondertussen is dit logo een van de oudste handelsmerken die in de wereld in gebruik is. Veel artiesten en ambachtslieden kwamen naar Meissen, dat tot 1756 de stijl van het Europese porselein domineerde. Vandaag wordt het Meissen porselein nog steeds geproduceerd in de Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH.

Anne Haworth is opgeleid als specialist in keramiek bij Christie’s en Bonham’s hoofdkantoor. Ze deed daarna enkele jaren onderzoek naar porselein in China en ze catalogiseerde de collectie van Chinees porselein in Kensington Palace. Ze geeft lezingen in het Victoria en Albert Museum en geeft privé-rondleidingen in Buckingham Palace.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.