zondag 09 augustus 2020

S Sport

Start to Run: veel meer dan alleen hardlopen!

Wassenaar - In het kader van goede voornemens, begon in januari een gevarieerd groepje beginners tussen eind twintig en eind zestig met de Start to Run hardlooptrainingen, georganiseerd door het Wassenaarse WZK Tri-Team. Onder de bevlogen begeleiding van Henny de Kievit, Tineke de Groot en Willem Hasekamp leerden we niet alleen onze conditie te verbeteren, maar ook hoe we moesten hardlopen. Want daar komt toch nog heel veel bij kijken! Houding, arm-gebruik, ademhaling, ritme en voetafzet, om maar een paar dingen te noemen. En dat was niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk.

Uitgebreide training Gedurende 7 zaterdagochtenden kregen we 1 ½ à 2 uur training. Dit klinkt misschien uitputtend, maar dat viel mee. We verzamelden bij het Sterrenbad, liepen eerst naar de Paauw waar we een warming up deden en trainden dan elke week rondom een ander thema. Daarna gingen we écht hardlopen, wat steeds werd afgewisseld met twee minuten wandelen. Ter afsluiting een cooling down, tegen de spierpijn.

Hardlopen blijkt leuk te zijn Zelf dacht ik altijd dat hardlopen vooral afzien en ontbering was. Deze trainers hebben mij iets heel anders geleerd: het moet vooral niet te snel, en kletsen met een maatje is dé graadmeter of je niet buiten adem raakt. Hardlopend door de Landgoederen en de Kievit viel er ook veel moois te bewonderen: optrekkende mist met ‘zwemmende’ koeien in de wei, dauwdruppels hier, een eekhoorntje daar, borende spechten, de eerste sneeuwklokjes.... Prachtig! Jawel: hardlopen kan ook leuk en gezellig zijn.

Iedere week liepen er ook nog behulpzame leden van het WZK Tri-Team mee, die je aanmoedigden en extra tips gaven, als een soort personal coaches. Met een appje kon je zelf ook nog 1 of 2 keer door de week trainen, om extra goed vooruit te gaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat dat mij niet altijd lukte. Maar door met medecursisten af te spreken, werden die ‘huiswerktrainingen’ een gezellige bezigheid.

Lakmoespoef De laatste training was de lakmoesproef: lukte het iedereen om aansluitend 2,5 kilometer binnen 25 minuten te hardlopen? Jazeker! De meesten liepen zelfs binnen die tijd nog een heel stuk verder: zonder hardkloppingen of blessures en mét een glimlach op het gezicht. Wij zijn fan geworden!

Benieuwd geworden? In september start weer een Start to Run, maar u kunt natuurlijk ook altijd lid worden van het WZK Tri-Team, dat op meerdere niveaus trainingen aanbiedt. Neemt u daarvoor contact op met Willem Hasekamp 06-4272 3062

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief