maandag 03 oktober 2022

K Kunst & cultuur

Museum Voorlinden kondigt Wim Pijbes aan als algemeen directeur

Wassenaar - Museum Voorlinden is verheugd mede te delen dat Wim Pijbes (1961) is aangesteld als algemeen directeur van het nog in aanbouw zijnde museum in Wassenaar. Na acht jaar directeur te zijn geweest van het Rijksmuseum in Amsterdam, zal hij zijn nieuwe functie vervullen vanaf juli 2016. Voorlinden zal in september openen.

Wim Pijbes: “Ik zie enorm uit om de combinatie van moderne en hedendaagse kunst in een splinternieuw museum gelegen in een fantastisch natuurgebied samen met een enthousiast team te mogen lanceren.”

Voorlinden is een nieuwe tentoonstellingsruimte, gelegen op een landgoed van 40 hectare op de grens met Den Haag. De collectie van ondernemer Joop van Caldenborgh ligt aan de basis van het museum, dat volledig particulier is gefinancierd. Het daglicht gebouw harmoniseert met het omliggende landschap van grasland, waterpartijen, bos en duinen.

Naast een met regelmaat wisselende greep uit de collectie presenteert Voorlinden jaarlijks drie tot vier tijdelijke tentoonstellingen. Ook zijn in het gebouw enkele monumentale werken permanent geïnstalleerd, zoals een stalen sculptuur van Richard Serra en een Skyspace van James Turrell.

“De gedachte is dat Voorlinden kunst, natuur en mensen samenbrengt. We hopen dat mensen het gevoel krijgen dat Voorlinden hun plek is, een omgeving waar ze graag verblijven en dat ze niet kunnen wachten om telkens weer iets nieuws in het museum te ontdekken”, aldus artistiek directeur Suzanne Swarts (1979).

Het museum opent met een postuum eerbetoon aan de Amerikaanse schilder Ellsworth Kelly (1923-2015). Een persbericht met meer informatie volgt in mei.

Bron: www.voorlinden.nl